Praha Jeruzalém

„Rozhodnutí USA zrušit označení za teroristy si Hútíové nesprávně vyložili jako zelenou k eskalaci a pokračování svého barbarského chování,“ uvedl saúdský představitel.

Autor: Josh Plank, World Israel News, 22. února 2021

Úsilí Bidenovy vlády o „rekalibraci“ americko-saúdských vztahů možná vedlo k povzbuzení íránských skupin v Jemenu a Iráku, které v posledních týdnech zahájily častější a stále přesnější vzdušné útoky proti Saúdské Arábii, uvedly v pátek The Wall Street Journal.

„Rozhodnutí USA zrušit označení za teroristy si Hútíové nesprávně vyložili jako zelenou k eskalaci a pokračování svého barbarského chování v Jemenu a celém regionu podporovaném Íránem,“ uvedl saúdský představitel v písemném prohlášení.

Na začátku tohoto měsíce Biden oznámil, že ukončuje podporu pětileté saúdské vojenské ofenzívy proti Hútíům a minulý týden pak zrušil označení těchto jemenských Íránem podporovaných rebelů za zahraniční teroristickou organizaci.

Na otázku, co v tomto okamžiku znamená ukončení americké podpory saúdských operací v Jemenu, americký zvláštní vyslanec pro Jemen Timothy Lenderking řekl: „Mnoho podrobností se právě teď, když se to všechno otřásá, prodiskutovává.“

„Prezident učinil pevný závazek. Toho se držme. Zároveň dali s ministrem (zahraničí) jasně najevo, že nedovolíme, aby Saúdská Arábie stala terčem,“ řekl Lenderking.

Poukázal pak na útok dronů Hútíjů z 10. února, který zasáhl prázdné komerční dopravní letadlo na saúdskoarabském letišti Abha, přičemž uvedl, že prvních 20 minut setkání se saúdským ministrem zahraničí musel strávit rozhovorem o tom, co by se mohlo stát, kdyby byli na palubě lidé.

Lenderking uvedl, že byl kvůli tomuto přeshraničnímu útoku vystaven „drtivému tlaku“.

„Děje se to už nějakou dobu, takže váhám, zda to připisovat činům, které jsme podnikli my,“ řekl.

Nedávné útoky na Saúdskou Arábii nepocházejí pouze z Jemenu.

23. ledna zasáhli drony z jižního Iráku hlavní královský komplex v saúdském hlavním městě Rijádu. K odpovědnosti se přihlásila šíitská militantní skupina, kterou američtí představitelé považují za frontu skupin podporovaných Íránem.

23.02.2021 05:14 Daniel Žingor135Zdroj: World Israel News

Klíčová slova