Praha Jeruzalém

Mluvčí ministerstva zahraničí na tiskové konferenci naznačil, jaké budou postoje nové administrativy k Íránu, k Izraeli a PA.

Autor: Nitsan Keidar, 1. března 2021 23:43

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price hovořil v pondělí s novináři a jeho odpovědi na otázky novinářů objasnily změnu mezi pozicemi Trumpovy administrativy a pozicemi prezidenta Joe Bidena.

Price poznamenal, že „Spojené státy se staví proti jakémukoli kroku ze strany Izraele, který by mohl ztížit dosažení dvoustátního řešení.“

 

K íránské otázce, kterou Izrael v poslední době velmi znepokojuje, řekl Price: „Věříme, že diplomacie je nejúčinnějším prostředkem, jak zabránit Íránu v získávání jaderných zbraní.“

Pokud jde o Abrahamské dohody, Price byl dotázán na možnost podpory vztahů mezi Saúdskou Arábií a Izraelem. Otázka přišla na pozadí americké kritiky Saúdské Arábie ohledně vraždy novináře Jamala Khashoggiho a zprávy zpravodajských služeb USA, které za vraždu vinily saúdskoarabského korunního prince.

„Snažíme se se Saúdy dosáhnout velké dohody, ukončit válku v Jemenu a zmírnit humanitární krizi v Jemenu, využít našeho vedení k navázání vztahů a (vyčištění) těch nejtrpčích rozdělení v regionu, ať už jde o hledání cesty zpět z pokraje války s Íránem zahájením smysluplného regionální dialogu nebo nastolení historického míru s Izraelem,“ uvedl.

Price však dodal, že by to bylo možné pouze „ve spolupráci se Saúdskou Arábií, která respektuje americké hodnoty“.

02.03.2021 05:29 Daniel Žingor185Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News