Praha Jeruzalém

„Pomoc poslouží Palestincům v krajní nouzi, což přinese větší stabilitu a bezpečnost jak Izraelcům, tak Palestincům,“ uvedla Linda Thomas-Greenfieldová.

USA poskytnou Palestincům „na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy“ humanitární pomoc ve výši 15 milionů USD, “uvedla ve čtvrtek na zasedání Rady bezpečnosti OSN o situaci na Středním východě americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová.

„Tato naléhavá a nezbytná pomoc je součástí našeho obnoveného závazku vůči palestinskému lidu,“ uvedla Thomas-Greenfieldová.

„Pomoc poslouží Palestincům v krajní nouzi, což přinese více stability a bezpečnosti jak Izraelcům, tak Palestincům. To je v souladu s našimi zájmy a našimi hodnotami a je to v souladu s naším úsilím potlačit pandemii a potravinovou nejistotu po celém světě,“ uvedla.

Dodala: „Naše administrativa podnikne kroky k znovuobnovení diplomatických komunikačních kanálů, které byly zastaveny během poslední administrativy.“

Předchozí administrativa pod vedením prezidenta Donalda Trumpa Palestincům zadržovala finanční prostředky z důvodu trvalé podpory terorismu a politiky zabíjení, ve které podporují teroristy a jejich rodiny.

Palestinská samospráva (PA) vyplatila v roce 2020 více než 512 milionů šekelů (157 milionů dolarů) teroristům uvězněným Izraelem, uvádí Palestinian Media Watch ve zprávě z 22. února.

Prezident Palestinské samosprávy Mahmoud Abbas jasně uvedl, že tyto platby jsou téměř raison d’etre palestinské samosprávy a nebudou zastaveny bez ohledu na to, jak velký mezinárodní tlak bude vyvíjen.

Thomas-Greenfieldová také uvedla, že Bidenova administrativa „se zavázala k vizi vzájemně dohodnutého řešení pro dva státy, v němž Izrael žije v míru a bezpečnosti po boku životaschopného palestinského státu.“

Kritici řešení dvou států říkají, že vytvoření nesmírně teroristického státu na vyvýšeném místě s výhledem na izraelská populační centra je klíčem ke katastrofě.

Oznámení Thomase-Greenfieldové je dalším důkazem toho, že se Bidenova administrativa vrací ke starému paradigmatu, kdy se arabsko-palestinský konflikt staví do popředí politiky na Středním východě a obrací politiku Trumpovy administrativy, která se snažila konfliktu vyhnout za účelem dosažení dohody s jinými arabskými zeměmi, strategie, která vedla k prvním arabsko-izraelským dohodám za 26 let.

Autor: David Isaac, 25. března 2021

26.03.2021 22:04 Kristýna Kupková197Zdroj: World Israel News

Klíčová slova