Praha Jeruzalém

Vysoký člen teroristické skupiny podporované Íránem byl v nepřítomnosti odsouzen za atentát na libanonského předsedu vlády Rafíka Harírího z roku 2005.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 30. března 2021

Program Odměněná spravedlnost amerického ministerstva zahraničí v pondělí oznámil, že nabízí odměnu až 10 milionů dolarů za informace, které je dovedou k místu, kde se nachází terorista Hizballáhu odpovědný za atentát na libanonského předsedu vlády Rafika Harírího z roku 2005.

Bombový útok zabil dalších 21 lidí a 226 (z nichž mnoho těžce) zranil.

Salim Jamil Ayyash je zkušený operativec atentátnické jednotky íránské teroristické skupiny Hizballáh v Libanonu. Odměna bude vyplacena za informace, které povedou k „zabránění, aby se účastnil mezinárodního terorismu proti americkým občanům nebo jejich majetku,“ uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Ayyash je špičkovým teroristou Hizballáhu v jednotce 121, což je atentátnická skupina přijímající rozkazy přímo od vůdce Hizballáhu Hassana Nasralláha.

„Víme, že byl Ayyash zapojen do úsilí o poškození amerického vojenského personálu,“ uvádí se v prohlášení.

11. prosince 2020 mezinárodní tribunál odsoudil Ayyasha v nepřítomnosti k pěti souběžným trestům odnětí svobody na doživotí na základě obvinění z terorismu v souvislosti se sebevražedným bombovým útokem z února 2005.

Tribunál zjistil, že Ayyash velel ‚atentátnickému týmu‘, který provedl útok na Haririho a aktivně se podílel na atentátu v den útoku.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že více informací o nabídce odměny je na webových stránkách Rewards for Justice na adrese www.rewardsforjustice.net.

„Doporučujeme každému, kdo má o Salimovi Jamilovi Ayyashovi jakékoli informace, aby poslal textovou zprávu do kanceláře Odměněné spravedlnosti a to buď SMS, telegramem nebo přes WhatsApp na + 1-202-702-7843. Veškeré informace budou přísně důvěrné,“ uvádí se v prohlášení.

Program Odměněná spravedlnost spravuje diplomatická bezpečnostní služba amerického ministerstva zahraničí. Od svého založení v roce 1984 program vyplatil více než 200 milionů dolarů více než 200 lidem, kteří poskytli užitečné informace, které pomohly postavit teroristy před soud nebo zabránily činům mezinárodního terorismu po celém světě.

Ozbrojen, vycvičen, financován a veden Íránem, byl Hizballáh západními zeměmi uznán za teroristickou organizaci a je obecně považován za destabilizující sílu, která hrozí zničením Libanonu.

V loňském roce americká velvyslankyně v Libanonu Dorothy Shea nazvala Hizballáh bezohlednou zlodějskou bandu násilníků, která jí zakázala vystoupit v libanonské televizi.

V rozhovoru pak varovala, že Hizballáh „vytuneloval miliardy dolarů, které měly jít do vládní kasy a do nezbytných ekonomických reforem.“

31.03.2021 05:58 Daniel Žingor105Zdroj: United with Israel