Praha Jeruzalém

Zpráva ministerstva zahraničí o porušování lidských práv hovoří o Judeji a Samaří jako o územích „okupovaných“ Izraelem, ale také říká, že tento jazyk není určen k vyjádření jejich postoje.

Autor: Nitsan Keidar, 31. března 2021 0:03

Výroční zpráva amerického ministerstva zahraničí o porušování lidských práv zveřejněná v úterý uvádí, že Judea, Samaří, Gaza, východní Jeruzalém a Golanské výšiny jsou území „okupovaná“ Izraelem, ale nenadepsala tuto kapitolu „Izrael a okupovaná území“.

Titulek „Izrael a okupovaná území“ byl název používaný ministerstvem zahraničí, dokud ho Trumpova administrativa, poté, co prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami, nezměnila.

Zpráva z roku 2020, která je první vydanou za Bidenovy administrativy, používá označení „Izrael, Západní břeh a Gaza“ – tedy stejný název jako poslední dvě zprávy vydané za Trumpovy vlády.

Zpráva uvádí, že „pokrývá území Západního břehu Jordánu, Gazy a východního Jeruzaléma, která Izrael obsadil během války v červnu 1967“ – což je odkaz na Šestidenní válku, ale také objasňuje, že „jazyk v této zprávě není určen k vyjádření postoje o jakýchkoli konečných otázkách statusu, které budou vyjednány mezi stranami konfliktu, včetně konkrétních hranic izraelské svrchovanosti v Jeruzalémě nebo hranic mezi Izraelem a jakýmkoli budoucím palestinským státem. “

Lisa Peterson, úřadující nejvyšší úřednice ministerstva zahraničí pro lidská práva, v úterý uvedla, že autoři zprávy nadále věří, že je lepší přiřazovat zeměpisné názvy.

„To je v souladu s našimi postupy obecně. Věříme, že je to pro čtenáře, kteří hledají informace o lidských právech v těchto konkrétních oblastech, jasnější a užitečnější,“ řekla novinářům podle agentury AFP.

31.03.2021 06:16 Daniel Žingor434Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News