Praha Jeruzalém

Podle náměstka íránského ministra zahraničí se v rozhovorech o návratu USA k dohodě z roku 2015 zjevně formuje „nové porozumění“.

Od: Arutz Sheva, 18. dubna 2021 6:07

Vysoký íránský představitel v sobotu nabídl opatrně optimistické hodnocení pokroku v rozhovorech zaměřených na návrat Spojených států zpět k jaderné dohodě z roku 2015 s tím, že se zdá, že se tu formuje „nové porozumění“, uvádí Associated Press.

Írán během posledních dvou týdnů ve Vídni vyjednával s pěti mocnostmi, které v dohodě zůstávají – Francií, Německem, Británií, Ruskem a Čínou. Americká delegace je ve Vídni také, ale s Íránem přímo nemluví.

Náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arághčí v sobotu uvedl, že jednání vstoupila do nové fáze a dodal, že Írán předložil návrhy dohod, které by mohly být základem jednání.

„Myslíme si, že rozhovory dospěly do fáze, kdy strany mohou začít pracovat na společném návrhu. Zdá se, že se tu formuje nové porozumění a existuje shoda ohledně konečných cílů,“ uvedl podle AP.

„Cesta se nám tu rýsuje, ale nebude to snadná cesta,“ dodal Araghchi. „To neznamená, že naše názorové rozdíly pominuly.“

V reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018 Írán postupně snižoval svůj soulad s touto dohodou.

To pokračovalo, i když současný americký prezident Joe Biden naznačil přání vrátit se k dohodě.

V reakci na výpadek proudu a výbuch, ke kterému došlo během víkendu v jaderném zařízení v Natanzu íránský vyjednavač Abbas Araghči v úterý oznámil, že Írán začne obohacovat uran na 60% čistotu, což je dosud nejvyšší úroveň.

Tento krok by zkrátil dobu Íránu potřebnou ke konstrukci jaderné zbraně.

Navzdory oznámení Íránu o obohacování uranu Bílý dům v úterý uvedl, že je i nadále odhodlán k jaderným jednáním s Íránem.

18.04.2021 05:57 Daniel Žingor98Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova