Praha Jeruzalém

Americké židovské vedení si musí vybrat mezi prosazováním íránské jaderné dohody nebo podporou Izraele, uvedl Danny Danon.

Od: TPS, 21. dubna 2021

„Americké židovské vedení si bude muset vybrat mezi podporou dohody s Íránem nebo podporou postavení Izraele,“ uvedl Danny Danon, bývalý izraelský velvyslanec při OSN.

Ve svém projevu na nedávné konferenci o izraelsko-amerických vztazích programu Ruderman na univerzitě v Haifě Danon objasnil, že se očekává, že se židovské vedení v USA postaví, v boji ohledně íránského jaderného projektu, proti Bidenově administrativě usilující o obnovu dohody s Íránem, na stranu Izraele.

Danon vyzval americké židovské vedení, aby stálo spolu s Izraelem v opozici proti záměru Bidenovy administrativy vrátit se k dohodě s Íránem.

„Dostáváme se do období, kdy se američtí židovští vůdci musí rozhodnout, zda budou stát s Izraelem, nebo podpoří rozhodnutí o návratu k jaderné dohodě s Íránem,“ uvedl Danon ve svém projevu na výroční konferenci.

 

„Při poslední debatě o jaderné dohodě podpořilo americké židovské vedení Izrael a to se od nich očekává také dnes,“ zdůraznil.

„Postavení židovského vedení ve Spojených státech má velký význam a prokazuje naši schopnost jednat o posílení bezpečnosti Státu Izrael,“ uvedl.

Jeruzalém vnímá, že se Washington se bez zábran vrhá na dohodu s Teheránem a že to nejvíc, co je možné udělat je zmírnění okolností, za kterých se tak stane.

Danon dále uvedl, že je vnímání postupu nové administrativy jasné.

„Uznáváme přání vlády USA dosáhnout rychlé dohody s Íránci. Bude to ovšem na úkor dodržování zásad zdravého rozumu,“ varoval.

22.04.2021 06:20 Daniel Žingor216Zdroj: World Israel News

Klíčová slova