Praha Jeruzalém

Ačkoli Abu Dhabi odsoudilo „všechny formy násilí a nenávisti“, výzvou, aby Izrael zastavil násilí, přeneslo odpovědnost právě na něj.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 26. dubna 2021

Spojené arabské emiráty pokáraly Izrael za poslední dva týdny arabských nepokojů v Jeruzalémě a uvedly, že je povinností Izraele omezit násilí.

Prohlášení předložené ministerstvem zahraničí a zveřejněné oficiální zpravodajskou agenturou WAM vyzvalo „izraelské úřady k převzetí odpovědnosti za deeskalaci a ukončení všech agresí a praktik, které udržují napětí a nepřátelství“.

Konkrétně ukázali na židovský protest, který se konal ve čtvrtek v noci poblíž staroměstských hradeb.

„Spojené arabské emiráty vyjádřily znepokojení nad násilnými činy páchanými pravicovými extremistickými skupinami v okupovaném východním Jeruzalémě, které vedly ke zranění civilistů,“ uvádí se v prohlášení.

Stovky členů organizace Lehava se shromáždily poblíž Damašské brány, aby protestovaly proti nedávným arabským útokům na židovské kolemjdoucí a policii, při nichž byly použity kameny, molotovovy koktejly a ohňostroje. Arabové, kteří dorazili v reakci na tuto „provokaci“, jak to nazval jeden očitý svědek, byli od židovské skupiny těžkými policejními jednotkami odděleni.

Zatímco mnozí z židovské skupiny křičeli hesla jako „smrt Arabům“ a obě strany házely kameny a lahvemi, policejní kordon vydržel a střety, které vypukly, probíhaly pouze mezi Araby a policií.

Podle palestinského Červeného půlměsíce bylo zraněno nejméně 100 Palestinců, přičemž jedna osoba byla údajně gumovým projektilem střelena do hlavy. Policie uvedla, že bylo zraněno 20 policistů, když pomocí paralyzujících granátů a vodního děla rozháněli násilné davy na několik ohnisek nepokojů. Bylo zatčeno více než 50 lidí.

Prohlášení Spojených arabských emirátů nezmiňovalo skutečnost, že nepřetržité nepokoje začaly první noc Ramadánu 12. dubna, aniž by je vyvolalo jakékoli násilí ze strany izraelských úřadů nebo civilistů. Muslimský svatý měsíc byl po celá léta obdobím zvýšeného násilí Arabů na Židech v Izraeli obecně a v Jeruzalémě zvlášť.

Ministerstvo zahraničí SAE „zdůraznilo“ „kategorické odmítnutí a odsouzení všech forem násilí a nenávisti, které jsou v rozporu se všemi humanitárními hodnotami a zásadami“.

Vyzvalo také k „udržení maximální zdrženlivosti, aby se zabránilo posunu regionu na novou úroveň nestability způsobem, který by ohrozil mír“.

Kritika Abu Dhabi vůči Izraeli je jednou z mála, kterou Spojené arabské emiráty, od podpisu Abrahamovských dohod loni v srpnu, vydaly. SAE ovšem rovněž odmítly umožnit premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi přijet na státní návštěvu, kdy se údajně obávaly, že by tato návštěva byla využita ke zvýšení jeho kreditu, před posledními sněmovními volbami.

27.04.2021 06:16 Daniel Žingor130Zdroj: World Israel News

Klíčová slova