Praha Jeruzalém

Blinken označil pokusy Židů o získání majetku v Jeruzalémě jako „vystěhovávání Palestinců z jejich domovů“.

Autor: World Israel News and AP, 30. května 2021

Ministr zahraničí USA Antony Blinken řekl izraelským vůdcům, že pokud budou Židé pokračovat ve svých žalobách na získání domů ve východní části Jeruzaléma, může to mít za následek obnovení „napětí, konfliktů a války“.

Během čtvrtečního nočního rozhovoru s Axios Blinken sdělil, že tuto zprávu předal izraelským vůdcům během jeho osobních setkání tento týden.

„Vyjádřili jsme obavy, které máme z akcí na obou stranách, které by v první řadě mohly vyvolat napětí, konflikty a války a ve svých důsledcích ještě více podkopat obtížné vyhlídky dvoustátního řešení,“ uvedl Blinken.

Blinken byl v Izraeli v úterý a ve středu a mimo jiné se setkal s premiérem Benjaminem Netanjahuem, ministrem zahraničních věcí Gabim Ashkenazim, ministrem obrany Bennym Gantzem a prezidentem Reuvenem Rivlinem.

Ve svém rozhovoru pro Axios Blinken označil pokusy Židů o získání majetku v Jeruzalémě jako „vystěhovávání Palestinců z jejich domovů, kde žili po celá desetiletí a generace“. Rovněž pokrouceně označil útoky arabského davu na izraelskou policii v prostorách al-Aksá v Jeruzalémě jako něco „co se odehrálo na Chrámové hoře a kolem ní“.

Pokud jde o takzvaná vystěhovávání, která se týkají majetku v jeruzalémské části Sheikh Jarrah, profesor právnické fakulty Univerzity v San Diegu Avi Bell nedávno shrnul spor jako „kontroverzi… široce nesprávně označovanou jako snahu Státu Izrael vystěhovat řadu palestinských arabských rodin ze svých historických domovů v čistě palestinské arabské čtvrti ve východním Jeruzalémě,“ uvedly JNS.

„Prozaičtější pravda,“ pokračoval Bell, „spočívá v tom, že příkazy k vystěhování jsou výsledkem desetiletí trvajícího právního boje vlastníků soukromého majetku v Sheikh Jarrah o zpětné získání jejich vlastnictví od squatterů a nájemců, kteří po desetiletí neplatili nájem. Stát Izrael nikdy nebyl účastníkem tohoto soudního řízení.“

 

Bell uvedl: „Z mnoha falešných tvrzení týkajících se kontroverze okolo Sheikh Jarrah je možná nejničivější obvinění, že izraelské právo umožňuje Židům získat zpět vlastnictví pozemků, které vlastnili ve východním Jeruzalémě před rokem 1948, ale popírá Palestincům právo získat zpět vlastnictví pozemků, které vlastnili v západním Jeruzalémě nebo jinde v Izraeli až do roku 1948. Tento popis izraelského práva je v každém jednom svém konkrétním tvrzení lživý.“

Bell dodal: „Majetky v Sheikh Jarrah, které jsou předmětem současných soudních sporů, byly zadrženy jordánským depozitářem Enemy Property v roce 1948, ale následně Izraelem uvolněny po válce v roce 1967.

Minulou středu Blinken uzavřel svou dvoudenní misi na Středním východě, kde zajistil stovky milionů dolarů přislíbených od arabských spojenců, v kroku podpory příměří, které ukončilo 11denní válku mezi Izraelem a palestinskými teroristickými frakcemi v pásmu Gazy a jejich íránskými dobrodinci.

„Příměří nevidíme jako konec, ale jako začátek, něčeho, na čem je možné stavět,“ řekl Blinken novinářům v jordánském hlavním městě Ammánu, kde se setkal s králem Abdalláhem II.

30.05.2021 06:09 Daniel Žingor230Zdroj: World Israel News

Klíčová slova