Praha Jeruzalém

Městská rada v Belfastu schválila návrh vyzývající Velkou Británii a Irsko k vyhoštění izraelských velvyslanců z těchto zemí.

Městská rada v Belfastu v Severním Irsku schválila návrh vyzývající vlády Spojeného království a Irska k vyhoštění izraelských velvyslanců z těchto zemích, uvedla v pátek JTA.

Kromě hlasování v Belfastu, hlavním městě britského regionu Severního Irska, uspořádali ve čtvrtek propalestinští arabští studenti a aktivisté protestní setkání před irským ministerstvem zahraničí v Dublinu. Blokovali vchod na několik hodin a mávali cedulemi, které Irsko vyzývají k vyhoštění izraelského velvyslance.

Návrh vyzývá město, aby naléhalo na Irsko a Velkou Británii „s okamžitou platností vyloučit izraelské velvyslance z funkce.“

Návrh byl schválen hlasy levicových stran, včetně Sinn Fein, největší strany rady s 18 křesly ze 60.

Opoziční strany však vyjádřily svůj nesouhlas s návrhem.

„Židé jsou původními obyvateli Palestiny a jako takoví mají právo existovat jako národní stát,“ řekl John Kyle z Progresivní unionistické strany Severního Irska. „Izrael je konfrontován s organizacemi, které neuznávají jeho právo na existenci … a to je antisemitismus.“

Irská vláda nedávno podpořila parlamentní návrh odsuzující „de facto anexi palestinské půdy Izraelem.“ Návrh předložila strana Sinn Fein.

O dva týdny dříve se izraelská vláda sešla s irským velvyslancem poté, co irský ministr zahraničí Simon Coveney veřejně odsoudil protiteroristické operace Izraele v pásmu Gazy.

Coveney odsoudil izraelskou leteckou kampaň proti teroristům v pásmu Gazy ovládaném Hamasem jako „brutální“ a řekl, že Izrael „by měl být odsouzen“.

V roce 2019 irský parlament schválil zákon podporující bojkot produktů Judea a Samaria.

V roce 2014 irští zákonodárci schválili nezávazný symbolický návrh vyzývající jejich vládu, aby uznala „Palestinu“ jako stát.

V roce 2018 Coveney uvedl, že pokud budou mírové rozhovory s Izraelem zaměřené na vytvoření řešení pro dva státy nadále stagnovat, může Irsko uznat samostatný palestinský stát.

Autor: Elad Benari, 5. května 2021

05.06.2021 08:37 Kristýna Kupková343Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News