Praha Jeruzalém

Incident vyvolává obavy z dalších násilností v izraelském hlavním městě.

Od: World Israel News, 23. června 2021

Maturitní ceremoniál na střední škole ve východním Jeruzalémě se v úterý, když palestinští studenti a zaměstnanci školy skandovali protiizraelská hesla a mávali palestinskými vlajkami, změnil v podněcování násilí.

 

„Al Aksu vykoupíme duchem i krví,“ skandoval dav na střední škole Bejt Safafa, která spadá pod izraelské ministerstvo školství.

Incident vyvolal obavy z dalších násilností. Napětí mezi Židy a Araby zůstává od operace Guardian of the Walls vysoké. Vztahy mezi Židy a Araby se vyhrotily během konfliktu v Gaze minulý měsíc, kdy došlo k výbuchům násilí ve smíšených městech, jako jsou Lod, Akko, Jaffa a Ramla.

Podle listu Israel Hayom, který o incidentu informoval jako první, jsou vztahy mezi Palestinci z Bejt Safafy a Židy z nedalekých čtvrtí Gonen, Gilo a Givat HaMatos dobré.

Palestinci z východního Jeruzaléma, kteří tvoří zhruba 40 % obyvatel města, mají právo volit v komunálních volbách a kandidovat do městské rady. Palestinci však tyto volby bojkotují.

Organizace Lach Jerušalajim („Pro tebe, Jeruzaléme“), která se zasazuje o židovskou suverenitu na celém území města, sdělila listu Israel Hayom, že se jedná o „závažné veřejné podněcování násilí, které nemá v izraelské škole místo“.

Vedoucí organizace Maor Zemach vyzval ministryni školství Jifat Šaša-Bitonovou, aby proti vedení školy přijala disciplinární opatření.

24.06.2021 05:50 Daniel Žingor191Zdroj: World Israel News

Klíčová slova