Praha Jeruzalém

Přiznání, že Palestinská samospráva je ochotna s Bennettem spolupracovat, je odklonem od předchozí stranické linie.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 24. června 2021.

Poté, co se v židovském státě ujala vlády koalice „změny“ Natfaliho Bennetta, uznal předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás – ve středu po více než týdnu mlčení – novou izraelskou vládu.

Abbás prohlásil, že Palestinská samospráva bude ochotna s novou izraelskou vládou spolupracovat, ale zdůraznil, že hlavní příčinou problémů v regionu je izraelská „agrese“.

„V Izraeli došlo k velké politické krizi a ta samozřejmě stále trvá,“ řekl Abbás v projevu na konferenci Revoluční rady Fatahu.

„V posledních volbách zvítězila o jeden hlas koalice pro změnu a my budeme s těmi, které si izraelský lid zvolil, spolupracovat.“

 

„Vše však závisí na tom, zda (Izrael) zastaví agresi proti Palestincům, vyřeší naše základní problémy a zahájí jednání s cílem dosáhnout trvalého řešení konfliktu.“

Zabýval se také otázkou katarské finanční pomoci, jejíž převod do pásma Gazy Izrael v současné době blokuje.

Izrael se obává, že milionové finanční prostředky budou použity spíše na vyzbrojování a posilování Hamasu než na obnovu civilní infrastruktury v pásmu.

Abbás označil Palestinskou samosprávu za jedinou legitimní instituci, která by mohla dohlížet na správné přidělování peněz z katarské pomoci a navrhl, aby byly prostředky převedeny na jeho řídící orgán.

Ke konci svého projevu Abbás pochválil obyvatele palestinského města Beita poblíž výspy Evyatar a nazval je hrdiny „lidového odporu“.

Obyvatelé Beity protestovali proti přítomnosti komunity Evyatar házením kamenů, zapalováním okolních pozemků a násilnými střety s obyvateli a IDF.

Za poslední dva měsíce byli během násilných protestů zabiti ostrou střelbou IDF čtyři obyvatelé Beity.

Přiznání, že Palestinská samospráva je ochotna s Bennettem spolupracovat, představuje odklon od předchozí stranické linie.

Abbás a další představitelé PA vyjádřili obavy, že Bennettova vláda bude pravicovější než vláda vedená bývalým premiérem Benjaminem Netanjahuem. Bennett se vyslovil pro anexi rozsáhlých oblastí Judska a Samaří a je proti vytvoření palestinského státu.

„Je nepřesné ji nazývat ‚vládou změny‘, pokud tím nechceme říci, že v ní již není Netanjahu,“ stojí v prohlášení ministerstva zahraničí Palestinské autonomie po Bennettově přísaze.

„Co se týče politiky (vlády změny), odhadujeme, že v ní nebude vidět žádný rozdíl, nebo možná bude ještě horší.“

27.06.2021 05:17 Daniel Žingor95Zdroj: World Israel News

Klíčová slova