Praha Jeruzalém

Přestože je závažných případů stále velmi málo, vláda zvažuje obnovení takových opatření, jako je systém „zeleného pasu“, aby tím omezila nárůst infekce.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 5. července 2021

Izraelský korona kabinet se v úterý sejde, aby projednal způsoby boje proti nedávnému prudkému nárůstu infekcí způsobených Covidem-19, neboť údaje ukazují, že účinnost vakcíny společnosti Pfizer v posledním měsíci prudce klesla.

Ve srovnání s obdobím od 2. května do 5. června, kdy byla naměřena ochrana 94,3 %, ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že po 6. červnu toto číslo výrazně pokleslo a nyní činí 64 %. To se shoduje s výskytem varianty Delta v zemi.

O něco více než polovina z 2 600 aktuálně nakažených osob (55 %) se nakazila poté, co byla plně očkována.

Pozitivní je, že počet závažných případů zůstává extrémně nízký, ve vážném stavu je přibližně 35 osob, z toho 16 na dýchacích přístrojích. Čtyřicet šest procent případů tvoří studenti, u žádného z nich nebyla hlášena nutnost hospitalizace.

Přesto je kontrast s počátkem června, kdy bylo v Izraeli méně než 200 aktivních případů, výrazný a rostoucí míra nákazy i skokový nárůst absolutních čísel dávají vládě důvod k obavám. V neděli bylo pozitivně testováno 343 případů, což je podruhé během jednoho týdne, kdy byl překročen počet 300. Představovalo to také míru pozitivity 1,03 % ve srovnání s 0,6 %, která byla o víkendu.

Na začátku nedělního pravidelného zasedání vlády premiér Naftali Bennett varoval, že pokud bude nemocnost nadále stoupat, tak  vláda obnoví zdravotní omezení.

„V rámci toho, co jsme se naučili z minulosti, nebudeme čekat, abychom ochránili zdraví izraelských občanů,“ řekl.

 

Mezi zvažované kroky patří návrat k systému „zelených pasů“, který byl zmírněn teprve před několika týdny. Vstup na hromadné akce nebo do vysoce frekventovaných míst, jako jsou hotely, by byl opět omezen na osoby s dokladem o absolvování očkování nebo nemoci, případně na osoby nezletilé, které měly v předchozích 72 hodinách „čistý“ PCR test.

Obecně se uvažuje o omezení davů a o povinných testech pro osoby vstupující do míst s vysokou koncentrací rizikových skupin obyvatel, jako jsou například domovy důchodců.

Nošení roušek ve vnitřních prostorách je již obnoveným pravidlem, které však není mezi obyvatelstvem obecně dodržováno. Kabinet údajně zváží vyčlenění tisíců policistů, kteří budou toto pravidlo přísně prosazovat.

V úvahu přichází i posilovací očkování pro nejohroženější skupiny obyvatel. V neděli pozdě večer se sešel poradní výbor ministerstva zdravotnictví pro kontrolu epidemie a vakcíny proti koronaviru, aby posoudil výzkum prováděný v Izraeli a dalších zemích ohledně účinnosti třetí dávky očkování.

06.07.2021 05:36 Daniel Žingor189Zdroj: World Israel News

Klíčová slova