Praha Jeruzalém

Výzkum Hebrejské univerzity poukazuje na některé slibné blokátory kanálů, které by mohly být zkoumány jako protivirová léčba SARS-CoV-2.

Autor: Abigail Klein Leichman, Israel21c, 22. července 2021.

Nový výzkum profesora Isaiaha (Shy) Arkina z katedry biologické chemie Hebrejské univerzity v Jeruzalémě naznačuje, že několik již existujících léků by mělo být studováno jako slibná léčba Covid-19.

Arkin a jeho tým hledali antivirové léky, které využívají slabého článku mnoha virů – proteinů zvaných iontové kanály.

Iontové kanály umožňují viru regulovat kyselost a slanost jeho vnitřního a vnějšího prostředí. Zablokování těchto kanálů ztěžuje šíření infekce.

Zatím je jako protivirová léčba schválen pouze jeden blokátor iontových kanálů, a to na chřipku.

Arkin a jeho skupina se zaměřili na iontový kanál proteinu E v membráně koronaviru. Prohledali malou knihovnu látek schválených pro použití u lidí a našli dvě, které jej blokují: gliklazid (lék používaný k léčbě cukrovky) a memantin (lék používaný k léčbě Alzheimerovy choroby).

Poté prohledali širší knihovnu 2 839 látek a nalezli dalších osm inhibitorů proteinu E, o čemž informoval vědecký časopis Pharmaceuticals.

Vzhledem k tomu, že všechny nalezené inhibitory jsou již schváleny pro použití u lidí, Arkin očekává rychlou cestu k regulačnímu schválení pro klinický výzkum.

„Třicet procent dnes dostupných léků bylo schváleno tímto způsobem, včetně léků, které jsou v současné době proti koronaviru k dispozici nebo které byly proti němu nedávno testovány,“ uvedl Arkin.

Dřívější izraelský výzkum totiž identifikoval několik dalších existujících léků, které by mohly být k léčbě Covid-19 použity.

Dodal, že lze předpokládat, že inhibitory proteinu E – základní složky viru SARS-CoV-2 – by se týkaly i mutací, dokonce i těch, proti nimž jsou současné vakcíny méně účinné.

„Obecný pocit v Izraeli i ve světě je, že pokud tu máme vakcíny, není důvod pokračovat v práci na (léčbě) viru, protože jsme našli řešení. Žel, pokud se budeme spoléhat jen na jedno řešení, na vakcínu, můžeme se dostat do situace, kdy nová varianta (vakcíně) odolá,“ řekl Arkin. „Zatím jsme se tam nedostali, ale varianty po celém světě jsou varovným signálem.“

Jeho skupina doufá, že zveřejní další studii o účinnosti inhibitorů proti celému viru a ne pouze proti proteinu E.

„Nyní je připravena půda pro studie in vitro a in vivo (v příslušných zařízeních biologické bezpečnosti), které budou zkoumat účinky sloučenin na virus,“ uzavřeli vědci.

25.07.2021 06:04 Daniel Žingor190Zdroj: United with Israel

Klíčová slova