Praha Jeruzalém

Učitel matematiky placený OSN mimo jiné v antisemitském podněcujícím videu citoval Hitlera.

Od: TPS, 3. srpna 2021

Nová zpráva, která ukazuje, že více než 100 zaměstnanců humanitární agentury OSN zveřejnilo na sociálních sítích obsah, který šíří nenávist vůči Izraeli a Izraelcům, podporuje antisemitismus a terorismus, přiměla izraelského velvyslance v USA a OSN Gilada Erdana, aby zaslal generálnímu tajemníkovi OSN a generálnímu komisaři UNRWA ostré stížnosti požadující okamžitá opatření.

Podle zprávy, kterou v pondělí zveřejnila organizace UN Watch, více než 100 pedagogů a zaměstnanců Agentury OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) veřejně na sociálních sítích propagovalo násilí a antisemitismus, což je jednání, které jasně porušuje vlastní pravidla agentury i její proklamované hodnoty nulové tolerance rasismu, diskriminace nebo antisemitismu.

Jedním z příkladů je učitel matematiky citující Hitlera v antisemitském podněcujícím videu. Další zahrnuje projektového inženýra v Gaze, který hrdě propaguje datum, kdy byli v Mnichově zavražděni izraelští olympijští sportovci.

„UNRWA opět dokazuje, že není humanitární organizací, ale organizací, která pod záštitou pokrytectví OSN podporuje terorismus,“ prohlásil Erdan.

V dopise adresovaném generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi a šéfovi UNRWA Philippu Lazzarinimu požaduje okamžité propuštění všech zaměstnanců, kterých se zpráva týká a hloubkové prošetření všech dalších zaměstnanců organizace a jejich propuštění, pokud se zjistí, že se dopustili podobných porušení.

Erdan rovněž požadoval okamžité zřízení vyšetřovací komise a aby všechny země, které financují „tuto zavrženíhodnou organizaci“, zastavily své financování a přijaly opatření k vyšetření její činnosti.

„Je nepředstavitelné, že by organizace sponzorovaná OSN pod záminkou humanitárních akcí financovala deklarované podporovatele terorismu a antisemitismu,“ řekl Erdan. „Závažné incidenty, které ze zprávy vyplývají, dokazují to, co je již jasné: UNRWA je nebezpečný orgán, který nemá právo na svou existenci.“

Erdan se rovněž obrátil na velvyslankyni USA Lindu Thomasovou-Greenfieldovou, aby se s těmito zjištěními seznámila a požadovala od OSN a UNRWA naléhavé vysvětlení, jak tyto závažné případy řešit.

Ředitel UN Watch Hillel Neuer prohlásil, že „na celém světě jsou pedagogové, kteří podněcují k nenávisti a násilí, ze svých míst vyhazováni, avšak UNRWA, přestože hlásá nulovou toleranci k podněcování, vědomě a systematicky zaměstnává šiřitele teroru a protižidovské nenávisti“.

„Vyzýváme vlády, které UNWRA financují, aby přijaly opatření k zastavení bludného kruhu, kdy jsou generace vyučovány k nenávisti a násilným útokům na Židy. Požadujeme, aby UNRWA řešila základní problém a prokázala skutečný závazek dodržovat základní normy vzdělávání ve svých školách tím, že veřejně odsoudí zaměstnance UNWRA, kteří podněcují terorismus a antisemitismus, odvolá je z jejich pozic a vytvoří nezávislé a nestranné vyšetřování všech svých zaměstnanců,“ prohlásil.

Podobné zprávy jiných organizací byly zveřejněny již v minulosti a UNRWA téměř bez výjimky žádná opatření nepřijala.

04.08.2021 05:49 Daniel Žingor230Zdroj: United with Israel

Klíčová slova