Praha Jeruzalém

Arutz Sheva mluvila s Dr. Leah Goldinovou, matkou Hadara Goldina, o jejím vzkazu premiéru Bennettovi před jeho setkáním v Bílém domě.

Autor: Yoni Kempinski , 23. srpna 2021 18:09

Dr. Leah Goldinová, matka Hadara Goldina, vojáka zabitého v Gaze, jehož tělo unesli teroristé z Hamásu, má důležitý vzkaz pro premiéra Naftaliho Bennetta před jeho setkáním s prezidentem Joe Bidenem, které se uskuteční tento týden ve Washingtonu.

„Nejdůležitějším vzkazem by mělo být, abychom požádali Američany, aby přivedli naše vojáky domů jako opatření k posílení důvěry k jakékoli dohodě, k jakémukoli projektu, který se uskuteční v Gaze, s vědomím, že Američané nyní mají politiku v Gaze investovat,“ řekla v exkluzivním rozhovoru pro Arutz Sheva.

Vzhledem k tomu, že ministr zahraničí Anthony Blinken nedávno hovořil o amerických plánech na rozsáhlé investice v Gaze, je současná situace odrazem podobné situace, v jaké se ocitl Izrael po operaci Ochranné ostří v roce 2014, kdy si Američané vynutili příměří, po jehož ukončení jsou stavební projekty v Gaze intuitivně zastaveny.

„Když zahajujete projekt, kde jde o peníze, požadujete za tuto investici záruky, takže jednou ze záruk by nyní v okamžiku zahájení mělo být přivedení našich chlapců domů,“ řekla Goldinová. „Je to ta nejpřirozenější a nejsamozřejmější věc, kterou je třeba v jakékoli dohodě udělat.“

Představitelé Hamásu v Egyptě a Kataru musí pochopit, že projekty nebudou pokračovat, pokud „neprojeví vědomí závážnosti“ a nepropustí vojáky, dodala.

Spojené státy jsou jediné, kdo to může udělat, dodala. Poznamenala, že propuštění rukojmích učinily podmínkou jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a totéž dělají i při současných jednáních s Íránem o obnovení jaderné dohody.

„Vědí, jak to udělat. Mohou to udělat. Mají páky na Egypťany, na Katar. Jediné, co Bennett musí udělat, je položit to na stůl a říct: „Ano, prosím, potřebujeme to a je to vaše morální povinnost vůči nám jako tomu, kdo prosazuje příměří v našem regionu“.“

Goldinová byla předtím ve Washingtonu na dvoudenním jednání s představiteli Bílého domu a ministerstva zahraničí a s výbory Kongresu.

„Všichni říkají: „Ano, je to naše odpovědnost“. Protože věří v mezinárodní humanitární právo.“

Vyzvala Bennetta, aby její poselství přenesl na své setkání s Bidenem.

„Prostě v tom pokračujte. Pokračujte v mém úsilí. Pokračujte v tom, že prezident Rivlin a já jsme otevřeli dveře dokořán,“ řekla. „Toto je chvíle pro premiéra Bennetta, aby napravil sedmiletou agónii a skutečnost, že vojáci byli ponecháni v operaci Ochranné ostří, a nyní přiveďte naše chlapce domů. To by bylo vítězství poslední války.“

Dodala, že skutečnost, že Hadar byl zabit během příměří zprostředkovaného USA a OSN a podporovaného EU, znamená, že „mezinárodní společenství je za nápravu situace zodpovědné neméně než to, že zaručilo příměří“.

V současné době existuje „příležitost“ v podobě změny politiky USA, pokud jde o jejich deklarovaný záměr vynaložit velké množství peněz na projekty v Gaze.

„Když se nyní diskutuje o rekonstrukci, je neuvěřitelné, že o tom nediskutujeme a premiér Bennett to musí říci nahlas, nejen prezidentu Bidenovi. Také Izraelcům, matkám jejichž synové a dcery jsou v IDF,“ řekla.

24.08.2021 06:04 Daniel Žingor117Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News