Praha Jeruzalém

Znovuotevření země bylo plánováno již loni v červenci, rozšíření varianty delta si však vynutilo prodloužení uzavření hranic pro zahraniční občany, kteří pro vstup do Izraele nedostali zvláštní výjimku.

Korejští turisté společně zpívají u veřejného klavíru na náměstí Safra v centru Jeruzaléma, prosinec 2018

Předseda vlády Naftali Bennett, ministr zdravotnictví Nitsan Horowitz a ministr cestovního ruchu Yoel Razvozov se ve čtvrtek zúčastnili schůzky s cílem schválit novou politiku vstupu neizraelských občanů do země, konkrétně těch, kteří usilují o turistická víza.

K setkání došlo poté, co zdravotnické úřady odhalily dalších pět případů Izraelců, kteří byli nakaženi novou variantou Covid AY4.2. Nyní je potvrzených šest případů.

Navzdory těmto novým případům Izrael plánuje znovuotevření země pro zahraniční turisty od 1. listopadu. Znovuotevření země bylo plánováno již loni v červenci, rozšíření varianty delta si však vynutilo prodloužení uzavření hranic pro zahraniční občany, kteří pro vstup do Izraele nedostali zvláštní výjimku.

V úterý byl 11letý chlapec, který se vrátil ze zahraničí, jako první poprvé pozitivně otestován na novou variantu, která byla donedávna klasifikována stejně jako varianta delta.

Laboratoř genetického sekvenování ministerstva zdravotnictví poté provedla přezkoumání případů koronaviru několik měsíců zpět a zkontrolovala všechny pozitivní testy, které byly klasifikovány jako varianta delta. To vedlo k odhalení pěti dalších případů AY4.2.

Nový plán listopadového znovuotevření byl schválen ve čtvrtek. Pokyny k otevření hranic budou tedy brzy předloženy ke schválení celé vládě.

 

Na vstup do Izraele mají v rámci plánu nárok následující kategorie osob:

Cizí státní příslušníci, kteří byli očkováni dvěma dávkami vakcín Pfizer nebo Moderna nebo jednou dávkou vakcíny Johnson & Johnson, nejméně sedm dní před dnem jejich vstupu do Izraele. Nesmějí zůstat v zemi déle než 180 dní po posledním očkování.

To platí také pro cizí státní příslušníky, kteří byli naočkováni třetí dávkou Pfizer a v den jejich vstupu do Izraele uplynulo alespoň sedm dní od této dávky, nebo pro ty, kteří byli naočkováni třetí dávkou vakcín Moderna, Sinovac Astra Zeneca a Johnson & Johnson minimálně 14 dnů před vstupem do Izraele.

Cizí státní příslušníci, kteří COVID-19 prodělali a kteří předloží důkaz o výsledcích pozitivního testu na protilátky nejméně 11 dní přede dnem jejich vstupu do Izraele, mohou v zemi pobývat maximálně 180 dní.

Cizí státní příslušníci, kteří COVID-19 prodělali a dostali alespoň jednu dávku z vakcín schválených WHO.

Skupiny, které zůstanou pouze pohromadě v rámci své skupiny, nesetkají se tedy s jinými občany a jejich členové byli očkováni jednou z vakcín schválenou WHO. Tyto skupiny budou osvobozeny od karantény. Tyto skupiny nebudou mít volný čas a jejich pohyb bude omezen v oblastech se zvýšeným rizikem nákazy.

Do Izraele bude povolen vstup až 2000 turistům v rámci samostatných skupin denně (přísnější plán bude platit pro neurčité a různorodé skupiny).

Pokud návštěvník zůstane v zemi déle než 14 dní, musí se každé dva dny podrobit buď antigennímu, nebo PCR testu.

Tyto pokyny se vztahují pouze na turisty, kteří se 14 dní před vstupem do Izraele nenacházeli v jedné z červených zemích nebo v zemích pod přísnými cestovními varováními.

Autor: Gil Tanenbaum, 21. října 2021

23.10.2021 07:35 Kristýna Kupková319Zdroj: World Israel News

Klíčová slova