Praha Jeruzalém

„Je nemožné se postarat o budoucnost ohledně klimatu a udržitelnosti, pokud se nejprve nepostaráme o lidi a dostupnost pro osoby se zdravotním postižením,“ řekl ministr zahraničí Lapid.

Autor: Nicole Jansezian, 2. listopadu 2021

Zdá se, že summit OSN o změně klimatu v Glasgow je zaměřen výhradně na otázky životního prostředí, ale nestíhá se věnovat inkluzi: Summit není bezbariérový.

To nešťastně zjistila izraelská ministryně energetiky Karine Elharrarová, která trpí svalovou dystrofií a je odkázána na invalidní vozík. Elharrarová se v pondělí dvě hodiny snažila dostat na konferenci OSN o změně klimatu, známou také jako COP26, až to nakonec vzdala a vrátila se do svého hotelu.

Problém se podařilo odstranit až v úterý. Elharrarová nakonec mohla vstoupit na místo konání a setkat se s izraelským premiérem Naftalim Bennettem.

Předtím však ani kyvadlová doprava, kterou měla jet, nebyla bezbariérová.

„Na mezinárodní klimatickou konferenci jsem jela, abych prostřednictvím setkání se svými protějšky z celého světa podpořila společný boj v klimatické krizi,“ uvedla. „Žel to nebylo možné kvůli problémům s přístupností, které nemají v roce 2021 žádné opodstatnění.“

Velvyslanec Spojeného království v Izraeli Neil Wigan na Twitteru uvedl, že je „znepokojen zprávou, že se Elharrarová nemohla zúčastnit jednání na COP26. Panu ministrovi se hluboce a upřímně omlouvám. Chceme, aby summit COP byl vstřícný a inkluzivní pro všechny.“

Na webových stránkách konference se uvádí, že „jsou místo konání, akce a výstavy bezbariérové“.

To však zjevně nebyl tento případ.

„Jediný způsob, jak jsem prý mohla přijít, bylo jít pěšky téměř kilometr nebo nastoupit do kyvadlové dopravy, která nebyla bezbariérová,“ řekla Elharrarová pro Channel 12 news.

„Je to skandální jednání a nemělo se to stát,“ řekla Ynetu. „Přijela jsem s určitými cíli a dnes jsem jich nemohla dosáhnout.“

„OSN vyzývá všechny, aby dodržovali mezinárodní smlouvy,“ dodala, pravděpodobně s odkazem na Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením. „Je tedy vhodné, aby na jejích akcích byla zajištěna přístupnost.“

Z Izraele zvážněl ministr zahraničí Jair Lapid, šéf strany Ješ Atid, jejímž je Elharrarová členem.

„Je nemožné se postarat o budoucnost ohledně klimatu a udržitelnosti, pokud se nejprve nepostaráme o lidi a dostupnost pro osoby se zdravotním postižením,“ uvedl ve svém prohlášení.

03.11.2021 06:23 Daniel Žingor170Zdroj: All Israel news

Klíčová slova