Praha Jeruzalém

Rezoluce výslovně uvádí, že Izrael musí palestinským uprchlíkům vyplatit odškodnění za majetek ztracený během války za nezávislost v roce 1948, nebo jim umožnit návrat na území dnešního suverénního Izraele.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 10. listopadu 2021

Spojené státy se při středečním kritickém hlasování OSN držely své aktuální linie a změnily svůj hlas z „ne“ na zdržení se hlasování o opatření, které říká, že palestinští uprchlíci a jejich potomci mají „právo na návrat“ a usídlení v současném Izraeli.

Hlasování znamenalo výrazný odklon od předchozích hlasování USA v těchto záležitostech, která během čtyř let Trumpovy administrativy získala „automatické“ ne a podpořila tak židovský stát.

Rezoluce Valného shromáždění Organizace spojených národů (VS OSN) nazvaná „Pomoc palestinským uprchlíkům“ výslovně uvádí, že Izrael musí palestinským uprchlíkům vyplatit odškodnění za majetek ztracený během války za nezávislost v roce 1948, nebo jim umožnit návrat na území dnešního suverénního Izraele.

Hlasování, ke kterému dochází každoročně, aby bylo potvrzeno, že palestinská uprchlická organizace UNRWA má nadále fungovat, obsahuje řadu opatření, která se pohybují od relativně mírných až po, vůči Izraeli, velmi kritická.

V roce 2018 bývalý prezident Donald Trump přerušil financování UNRWA s odůvodněním, že organizace nevyužívá řádně svůj roční rozpočet ve výši více než 1 miliardy dolarů.

Trumpova administrativa rovněž kritizovala UNRWA za to, že neustále rozšiřuje okruh závislých osob o bezprecedentní počet uprchlíků třetí a čtvrté generace, aniž by se posunula v jejich postavení v různých zemích, v nichž jsou rozptýleni.

Trumpův poradce pro Blízký východ Jared Kushner tehdy řekl: „Je důležité mít poctivou a upřímnou snahu o narušení UNRWA. Tato agentura udržuje status quo, je zkorumpovaná, neefektivní a nepomáhá míru“.

Bidenova administrativa změnila Trumpův postoj a jako důvod zdržení se hlasování uvedla obnovení financování UNRWA.

Pokud jde o „rezoluce týkající se UNRWA, Spojené státy se letos vracejí k pozici zdržení se hlasování,“ uvedl v prohlášení Richard Mills, zástupce zástupce USA při OSN.

 

„Pod vedením prezidenta Bidena Spojené státy oznámily, že obnoví finanční podporu UNRWA, která je podle našeho názoru životně důležitým záchranným lanem pro miliony Palestinců v celém regionu,“ pokračoval v prohlášení.

 

„Od dubna vláda USA poskytla UNRWA ve fiskálním roce 2021 více než 318 milionů dolarů, včetně kritické podpory vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb, které využívají miliony palestinských uprchlíků registrovaných u UNRWA na Západním břehu Jordánu a v Gaze, Jordánsku, Libanonu a Sýrii.“

11.11.2021 06:11 Daniel Žingor153Zdroj: World Israel News

Klíčová slova