Praha Jeruzalém

„Jsme uprostřed nové vlny teroru,“ říká bývalý zástupce ředitele Mossadu.

Autor: Efrat Forsher, Lilach Shoval a JNS, 6. prosince 2021

Podle izraelských bezpečnostních představitelů byl v pondělí brzy ráno při teroristickém útoku na kontrolním stanovišti poblíž Tulkarmu v Judeji a Samaří středně těžce zraněn izraelský bezpečnostní pracovník.

Terorista, kterého palestinská média identifikovala jako Muhammada Nidala Júnise a izraelské ministerstvo obrany jako šestnáctiletého obyvatele Nábulusu, najel svým vozidlem do auta na kontrolním stanovišti Te’enim a zasáhl přitom strážného. Podle zpráv izraelských médií byl na místě postřelen jiným strážcem a později na následky zranění zemřel v Meirově zdravotnickém středisku ve Kfar Sabě.

Podle zdravotníků Magen David Adom byl 34letý strážný evakuován do zdravotnického centra Tel Hašomer u Tel Avivu ve vážném, ale stabilizovaném stavu, při vědomí, s poraněním hlavy a hrudníku. Později byl jeho stav podle Kan News zlepšen na středně těžký.

Generální ředitel izraelského ministerstva obrany Amir Eshel pochválil reakci stráží na to, co označil za „strašný útok“ a popřál oběti brzké uzdravení.

„Strážci na přechodu jednali rychle, přesně tak, jak je cvičíme, snažili se zasáhnout … a ukončili událost během několika sekund,“ řekl. Dodal, že se prověřují další kroky ke zlepšení ochrany strážníků na kontrolním stanovišti.

Pondělní útok přišel jen den poté, co dvacetiletý ultraortodoxní Izraelec Avraham Elmaleh utrpěl vážná zranění při útoku nožem poblíž Damašské brány v Jeruzalémě. Dvacetiletý terorista, kterého policie identifikovala jako obyvatele Salfitu v Judeji a Samaří, poté zaútočil na příslušníky pohraniční policie, kteří na incident reagovali a zahájili palbu, při níž byl zabit.

„Nacházíme se uprostřed vlny (teroru),“ prohlásil v pondělí ráno podle Kan poslanec Knesetu Ram Ben-Barak.

Ben-Barak, předseda výboru Knesetu pro zahraniční věci a obranu a bývalý zástupce ředitele zpravodajské agentury Mossad, v rozhovoru pro rádio Reshet Bet uvedl, že lze tuto vlnu útoků stále dostat pod kontrolu.

„Každý rok se podaří zabránit desítkám teroristických útoků,“ řekl.

07.12.2021 06:02 Daniel Žingor146Zdroj: United with Israel