Praha Jeruzalém

Tyto komentáře zazněly ve stejný den, kdy se poradce USA pro národní bezpečnost Jake Sullivan sešel s Bennettem ohledně Íránu, neboť vídeňské rozhovory dospěly do kritického bodu.

Od: World Israel News, 22. prosince 2021

Prezident Isaac Herzog ve středu během slavnostního ukončení 183. leteckého kurzu izraelského letectva varoval, že Írán je „tikající časovanou bombou ohrožující Izrael a celý Blízký východ“.

Dodal, že „íránská jaderná hrozba musí být jednou provždy neutralizována, ať už s dohodou, nebo bez ní. Íránu nesmí být dovoleno získat jaderné zbraně“.

Promluvil také ministr obrany Benny Gantz, který dodal, že „Izrael nikdy nebyl válečným štváčem a vždy koordinoval své kroky se svými spojenci a důvěřoval jim, mezi nimi především Spojeným státům, a vždy se choval mezinárodně odpovědně a přebíral odpovědnost za bezpečnost svého lidu“.

Tyto komentáře zazněly ve stejný den, kdy se poradce USA pro národní bezpečnost Jake Sullivan sešel s premiérem Naftalim Bennettem, aby projednali společnou strategii pro své bezpečnostní zájmy, zejména s ohledem na Írán.

„Delegace diskutovaly o potřebě čelit všem aspektům hrozby, kterou představuje Írán, včetně jeho jaderného programu, destabilizujících aktivit v regionu a podpory teroristických zástupných skupin,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu.

„Shodli se na tom, že íránský jaderný program, který rychle postupuje, představuje vážnou hrozbu pro region, mezinárodní mír a bezpečnost.“

Návštěva se uskutečnila v souvislosti se zablokovanými jadernými rozhovory ve Vídni a rostoucími výzvami izraelských představitelů, aby Spojené státy buď zpřísnily sankce vůči islámské republice, nebo aby Izraeli povolily přijmout nediplomatická opatření proti tomuto programu.

Írán minulý týden požádal o přerušení jednání. Tento krok znepokojil západní mocnosti, neboť se předpokládá, že je tato země na pokraji úspěšného vývoje jaderné zbraně.

23.12.2021 06:29 Daniel Žingor111Zdroj: World Israel News

Klíčová slova