Praha Jeruzalém

Organizace spojených národů schválila financování vyšetřovací komise pro údajné izraelské zločiny během operace Obránce zdí (Guardian of the Walls) z května letošního roku.

Rozpočtový výbor OSN schválil rozpočet pro vyšetřovací komisi Rady pro lidská práva týkající se operace Obránce zdí.

Rozhodnutí zřídit výbor pro vyšetřování potenciálních zločinů, ke kterým došlo během operace, se zaměřuje pouze na Izrael, bez zmínky o Hamásu. Bezprecedentně nebylo stanoveno datum ukončení činnosti vyšetřovací komise.

V reakci na to izraelská delegace v OSN předložila výboru svůj nesouhlas a vysvětlila, proč by rozpočet nebo zdroje vyhrazené pro tento výbor neměly být schváleny.

Spojené státy se k postoji Izraele připojily spolu s Maďarskem a řadou dalších zemí a desítky dalších se zdržely hlasování. Návrh byl podpořen většinou arabských zemí.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v reakci na hlasování uvedl: „Vyšetřovací komise, o níž rozhodla Rada pro lidská práva, je zásadně prohnilá a poskvrněná zaujatostí a pokrytectvím. Nejenže ignoruje zločiny Hamásu a rozhodla se soustředit pouze na Izrael, ale je to výbor bez termínu určený k pravidelnému pronásledování Izraele a jeho rozpočet bude každý rok obnovován na úkor skutečného zájmu o lidská práva. OSN dnes večer klesla na nové minimum a schválila rozpočet na opovrženíhodné a zaujatý výbor a Izrael, který skutečně chrání lidská práva, s takovým výborem spolupracovat nebude.“

Hlasování se zdržela Austrálie, Kanada, Rakousko, Německo, Itálie, Bulharsko, Chorvatsko, Česka republika, Litva, Nizozemsko, Slovensko, Slovinsko, Albánie, Brazílie, Burundi, Středoafrická republika, Kolumbie, Ekvádor, Guatemala, Haiti, Honduras, Indie, Madagaskar, Černá Hora, Severní Makedonie, Korea, Rwanda, Šalamounovy ostrovy, Fidži, Tonga, Ukrajina, Velká Británie, Uruguay a Zambie.

Autor: Israel National News, 24. prosince 2021

25.12.2021 09:56 Kristýna Kupková190Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova