Praha Jeruzalém

Společnost Energean tvrdí, že nalezených 8 miliard metrů krychlových plynu by mohlo být rychle vytěženo.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 10. května 2022

U izraelského pobřeží bylo objeveno značné množství nového zemního plynu.

Průzkumná společnost Energean, která se zaměřuje na východní Středomoří, v pondělí oznámila, že v bloku 12 své průzkumné oblasti Athena nalezla podle svých odhadů 8 miliard metrů krychlových.

Podle zpráv hebrejských médií je velikost nálezu sice významná, ale menší, než společnost Energean očekávala.

Athena je jedním z několika plynových polí, která tvoří širší oblast Olympus. Leží mezi izraelskými plynovými poli Karish a Tanin. Zprovoznění pole Karish je naplánováno na třetí čtvrtletí roku 2022. Tanin má být uveden do provozu krátce poté.

Nález představuje první objev z vrtných licencí, které v roce 2017 vydal tehdejší ministr energetiky Yuval Steinitz. Zároveň zvyšuje celkové množství potvrzeného plynu v izraelské výlučné ekonomické zóně na moři na 800 miliard metrů krychlových.

Společnost Energean se sídlem v Londýně, kterou vlastní Řekové, uvedla, že Athena by mohla být rychle rozvinuta díky napojení na plovoucí těžební a skladovací plavidlo, které společnost plánuje použít k odesílání plynu na izraelský trh z Kariše. Toto plavidlo podle ní začne fungovat ve třetím čtvrtletí roku 2022.

V prohlášení se rovněž uvádí možnost prodeje plynu do Egypta.

Oznámení přichází na pozadí snižování energetické závislosti Evropy na ruském plynu a ropě. Turecko se uchází o izraelskou spolupráci na výstavbě plynovodu dodávajícího plyn do Evropy.

11.05.2022 05:41 Daniel Žingor170Zdroj: United with Israel

Klíčová slova