Praha Jeruzalém

Důstojník elitní protiteroristické jednotky byl letecky převezen do nemocnice v Haifě, ale o několik hodin později svým zraněním podlehl.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 13. května 2022

Izraelský policista z elitní jednotky speciálních sil byl zabit při zatýkacích raziích provedených v pátek ráno v palestinském městě Bukin nedaleko Jeninu.

Sedmačtyřicetiletý Noam Raz, který byl členem protiteroristické jednotky Jamam, byl zasažen během přestřelky mezi izraelskými bezpečnostními silami a palestinskými teroristy.

Ženatý otec šesti dětí byl evakuován vrtulníkem do nemocnice Rambam v Haifě, kde byl původně evidován jako ve vážném stavu, ale o několik hodin později v pátek odpoledne zemřel.

Ve stručném prohlášení později dopoledne IDF na Twitteru napsala, že v Buqinu operují síly včetně armádních jednotek a policejních komand z jednotky Yamam, a slíbily, že „další podrobnosti budou následovat“.

Podle arabsky psaných policejních zpráv izraelské síly zatkly několik hledaných operativců Islámského džihádu, včetně Mahmúda Dabaie.

Islámský džihád varoval, že pokud bude Dabai, vysoce postavený člen teroristické skupiny, při zatýkání nebo zadržování zraněn, bude Izrael čelit vážným následkům.

Pozoruhodné je, že Dabaj se odmítl vzdát izraelským silám, a to i poté, co obklíčily jeho dům.

V neobvyklém kroku, jehož cílem bylo donutit ho k odchodu, vypálily bezpečnostní síly na pozemek zřejmě protitankovou střelu, která do boku obydlí udělala díru.

Video na sociálních sítích ukázalo kouř vycházející z otvoru a později budovu zachvátily plameny.

Palestinské úřady identifikovaly, že Daúd al-Zubajdí byl během střetů mezi jednotkami IDF a teroristy vážně zraněn.

Podle arabskojazyčného zpravodajského serveru Quds byl al-Zubaidi postřelen odstřelovačem do břicha a je hospitalizován ve vážném stavu.

Al-Zubaidiho bratr Zakaria byl jedním ze šesti odsouzených teroristů, kteří v září 2021 uprchli z věznice Gilboa v severním Izraeli.

Při přestřelkách s izraelskými vojáky bylo zraněno nejméně 13 Palestinců, ačkoli ani jedna strana veřejně neuvedla, kolik lidí bylo izraelskými bezpečnostními silami zadrženo.

15.05.2022 05:30 Daniel Žingor127Zdroj: World Israel News