Praha Jeruzalém

Rabi Steven Burg, generální ředitel společnosti Aish Global, řekl i24NEWS: Saúdové jsou fascinováni tím, co se děje v Izraeli.

Od: Israel National News 20.5.22 6:13

Rabi Steven Burg, generální ředitel jeruzalémské skupiny moderních ortodoxních Židů Aish Global, ve čtvrtek pro i24NEWS uvedl, že normalizace vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií je podle něj jen „otázkou času“.

Rabi Burg, který nedávno navštívil Bahrajn a Saúdskou Arábii spolu s vedoucími představiteli židovského byznysu, označil Saúdskou Arábii za „úžasnou“ a řekl, že vidí místo, které se posouvá kupředu díky podnikatelské komunitě, která se chce odklonit od ropy a přejít k lepší ekonomické situaci.

Ačkoli Rijád ještě nepodepsal Abrahamské dohody o normalizaci vztahů s Izraelem, rabi Burg uvedl, že lidé, s nimiž v Saúdské Arábii hovořil, říkali, že je „jen otázkou času“, kdy k tomu dojde.

„Může to trvat několik let. Je to konzervativní společnost a potřebují, aby se země posunula kupředu. Ale podstatné je, že Írán je společným problémem všech. Rozhlížejí se kolem sebe a říkají si: ‚Izrael je opravdu místo, kde můžeme získat ekonomický prospěch,’“ řekl i24NEWS a dodal, že být otevřeně židovský a proizraelský v království pro skupinu nepředstavuje problém.

 

„Jsou velmi fascinováni tím, co se zde (v Izraeli) děje, a tak trochu čekají, až se pohneme kupředu,“ dodal rabi Burg.

O Izraeli se již léta proslýchá, že má zákulisní vazby na Saúdskou Arábii, ale Saúdové tyto zvěsti důrazně popírají.

Bývalý premiér Benjamin Netanjahu a saúdský korunní princ se údajně loni v listopadu sešli na tajné schůzce, na níž jednali o možnosti normalizace vztahů mezi oběma zeměmi.

Následné zprávy uváděly, že korunní princ od normalizační dohody s Izraelem ustoupil zejména kvůli výsledku voleb v USA. Rijád popřel, že by k setkání vůbec došlo.

Saúdskoarabští představitelé opakovaně uvedli, že palestinský stát s hlavním městem ve východním Jeruzalémě je nezbytnou podmínkou pro normalizaci vztahů Saúdské Arábie s Izraelem.

20.05.2022 05:55 Daniel Žingor82Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova