Praha Jeruzalém

Jsme svědky bezprecedentního kroku, kdy neprofesionálním zásahem jednoho ministra zahraničních věcí se mění dlouhodobě budovaný vztah k Izraeli.

Vážený pane prezidente České republiky

Vážený pane předsedo Senátu Parlamentu České republiky

Vážená paní předsedkyně Sněmovny Parlamentu České republiky

Vážený pane předsedo vlády České republiky

Ve čtvrtek 16.6.2022 byla Sněmovna Parlamentu České republiky svědkem historicky nejhoršího projevu ministra zahraničních věcí ve vztahu k Izraeli od dob komunistické totality.

Rozbředlou odpovědí na faktografickou interpelaci poslance Janulíka se snažil ospravedlnit svůj krok, kterým poškodil naší zahraniční politiku, vyjádřenou v programovém prohlášení vlády.

Pan Lipavský tak realizuje názor části své strany, sledující velmi problematický vztah evropské levice k Izraeli.

V době, kdy ČR získala místo v Radě OSN pro lidská práva se odmítl přidat k odsouzení závěrů Vyšetřovací komise této Rady, jejíž samotné ustanovení ČR kritizovala. K odsouzeni závěrů komise se přidalo mnoho států, především našich spojenců z NATO. ČR tímto krokem ministra Lipavského toto odmítla.

Dlouhodobý pozitivní vztah České republiky vůči Izraeli nahrazuje ministr Lipavský neobjektivní pozicí Pirátské strany. To není nic jiného a nic menšího než zrada strategického partnera.

Jsme svědky bezprecedentního kroku, kdy neprofesionálním zásahem jednoho ministra zahraničních věcí se mění dlouhodobě budovaný vztah k Izraeli.

Alarmující je však i vysvětleni ministra Lipavského na zmíněnou interpelaci, které lze interpretovat jako “kšeftování” s náším vztahem k Izraeli za vidinu předsednictví ČR v Radě pro lidská práva OSN.

Nebo ministr Lipavský následuje doporučení z jeho nedávného jednání s ministrem zahraničních věcí Palestinské autonomie?

Bylo by zásadní chybou si myslet, že toto rozhodnutí ministra Lipavského má pouze své diplomatické dopady, m.j. byl tento krok velmi negativně vnímán našimi spojenci v NATO.

Vážení ústavní činitelé, apelujeme na Vás, aby se ČR vrátila ke svému dlouhodobému vztahu ke státu Izrael, bez ohledu na jeho současnou vnitropolitickou situaci. Dále očekáváme, že pan ministr Lipavský, již nepodnikne žádné kroky podkopávající důvěru mezi Českou republikou a Státem Izrael. Pokud by tomu tak nebylo, tak ztrácí oprávnění vykonávat funkci ministra zahraničních věcí České republiky.

Za signatáře:

Předseda České společnosti přátel Izraele Karel Sedláček

Ředitel Institutu Terezínské iniciativy Tomáš Kraus

Prezident České pobočky Židovského národního fondu – KKL Michal Pacovský

Předsedkyně Operace Ester Marta Srbová

Ředitel Centra Sion Denis Doksanský

Předseda české pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví
Jeruzalém Mojmír Kallus

V Praze dne 23.6.2022

26.06.2022 04:57 Karel Sedláček829Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova