Praha Jeruzalém

Nejvyšší soud v květnu rozhodl, že squatteři z Jižního Hebronu mohou být vystěhováni ze státem vlastněné půdy.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 10. července 2022

Zástupce EU při Palestinské samosprávě (PA) ve čtvrtek varoval Izrael, aby neprováděl nařízení Vrchního soudu o vystěhování nelegálních palestinských squatterů v Jižních Hebronských vrších.

„Není možné, aby tito lidé zůstali bez domova a byli vysídleni,“ řekl Sven Kuhn von Burgsdorff.

Tvrdil, že Izrael „má povinnost zajistit bezpečnost, ochranu a živobytí lidí“ a neměl by provádět „nejmasovější vystěhování Palestinců z oblasti jejich bydliště za poslední desetiletí“.

Von Burgsdorffovy obavy se týkaly přibližně 1300 Palestinců, kteří v posledních letech soustavně zasahují do státní půdy a zakládají pastevecké komunity v oblasti, která byla již počátkem 80. let prohlášena za vojenské cvičiště.

Squatteři tvrdili, že v oblasti žili ještě předtím, než Izrael v roce 1967 získal zpět Judsko a Samaří. Proti vystěhování bojují s pomocí levicových organizací již více než 20 let.

V květnu Nejvyšší soud přijal fotografické a listinné důkazy, že v oblasti již více než 100 let, nejméně do roku 1997, neexistovalo žádné osídlení, a rozhodl, že stát má právo nelegální obyvatele vystěhovat.

Podle nevládní organizace Regavim, která monitoruje nelegální palestinskou stavební činnost ve snaze chránit izraelskou národní půdu a zdroje, soudy v průběhu let vydávaly dočasné zákazy palestinské výstavby v palebné zóně, ale IDF tento zákon nikdy nevymáhaly.

Palestinská samospráva a EU navíc financovaly výstavbu trvalých domů a infrastruktury na přibližně 11 místech ve snaze vytvořit „fakta na místě“, což vedlo k tomu, že se mnoho dalších squatterů snažilo tuto „volnou“ půdu zabrat.

Většina pastevců, jak uvedl Regavim, má ve skutečnosti trvalé domovy v nedaleké vesnici Yatta.

Po vydání rozhodnutí Nejvyššího soudu civilní správa v květnu zničila 18 staveb a v červnu bylo strženo sedm stanů.

Ohlasy na soudní rozhodnutí přišly nejen ze strany OSN a EU, ale také ze Spojených států.

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová nadnesla tuto záležitost na květnovém měsíčním zasedání Rady bezpečnosti věnovaném izraelsko-palestinskému konfliktu.

„Je důležité zdržet se jednostranných akcí, které zhoršují napětí a ohrožují vyjednané dvoustátní řešení. To se týká i situace v Masafer Yatta a dalších vystěhování, které nadále pečlivě sledujeme a vyjadřujeme v této souvislosti své obavy,“ uvedla.

Současně 20 demokratických senátorů a 61 poslanců zaslalo ministerstvu zahraničí dopis, v němž ministra zahraničí vyzvali, aby vyvinul tlak na izraelskou vládu a zastavil případné vystěhovávání squatterů.

Minulý měsíc na konferenci v Jeruzalémě von Burgsdorffová obvinila Izrael z palestinského terorismu a uvedla, že je přirozené, že ti, kteří vidí demolice domů a pociťují dopady bezpečnostního plotu na živobytí svých rodin, cítí vůči Izraeli nenávist.

11.07.2022 06:23 Daniel Žingor142Zdroj: World Israel News

Klíčová slova