Praha Jeruzalém

Tato pomoc je v rozporu s Taylorovým zákonem, který podmiňuje americkou pomoc Ramalláhu tím, že Palestinská samospráva ukončí vyplácení stipendií palestinským teroristům a jejich rodinám.

Od: JNS, 12. července 2022

Bidenova administrativa „obnovila vztahy“ s Palestinskou samosprávou a obnovila pro ni pomoc ve výši přibližně 500 milionů dolarů, „aniž by umožnila teroristům přezbrojit“, napsal americký prezident Joe Biden v článku zveřejněném v noci na sobotu v deníku The Washington Post.

Článek vychází před cestou amerického vůdce na Blízký východ, která se uskuteční 13.-16. července a během níž navštíví Izrael a Saúdskou Arábii se zastávkou v Betlémě, kde se setká s palestinskými představiteli.

„V Izraeli jsme pomohli ukončit válku v Gaze – která mohla snadno trvat měsíce – za pouhých 11 dní. Spolupracovali jsme s Izraelem, Egyptem, Katarem a Jordánskem na udržení míru, aniž bychom dovolili teroristům znovu se vyzbrojit,“ napsal Biden v narážce na konflikt mezi Izraelem a Hamásem z května 2021.

 

„Obnovili jsme také vazby USA s Palestinci. Ve spolupráci s Kongresem moje administrativa obnovila podporu Palestinců ve výši přibližně 500 milionů dolarů a zároveň schválila největší podpůrný balíček pro Izrael – více než 4 miliardy dolarů – v historii. A tento týden izraelský premiér poprvé po pěti letech hovořil s prezidentem Palestinské samosprávy,“ napsal Biden.

Tato pomoc je v rozporu s Taylorovým zákonem, který podmiňuje americkou pomoc Ramalláhu tím, že Palestinská samospráva ukončí vyplácení stipendií palestinským teroristům a jejich rodinám.

Zákon je pojmenován po Taylorovi Forceovi, americkém postgraduálním studentovi, kterého v roce 2016 při útoku nožem v Jaffě ubodal 21letý Palestinec Bašár Masalha. Masalha zranil dalších 11 lidí, než byl zastřelen policisty. Kongres přijal opatření poté, co se dozvěděl, že Masalhova rodina využívá stipendia.

K útoku došlo ve chvíli, kdy byl Biden, tehdy viceprezident, několik minut od místa činu na setkání se Šimonem Peresem.

Biden ve svém příspěvku rovněž poznamenal, že se tento pátek stane prvním americkým prezidentem, který poletí přímo z Izraele do Saúdské Arábie.

„Tato cesta bude také malým symbolem rodících se vztahů a kroků k normalizaci mezi Izraelem a arabským světem, o jejichž prohloubení a rozšíření moje administrativa usiluje,“ napsal a dodal: „V Džiddě se sejdou vedoucí představitelé z celého regionu, což ukazuje na možnost stabilnějšího a integrovanějšího Blízkého východu, v němž Spojené státy hrají zásadní vedoucí úlohu.“

Pokud jde o Írán, Biden tvrdil, že opětovné zapojení do jaderných rozhovorů spolu se spojenci v Evropě a po celém světě „zvrátilo naši izolaci“ a že místo toho „je to nyní Írán, kdo je izolován, dokud se nevrátí k jaderné dohodě“.

Jeho administrativa bude podle něj „pokračovat ve zvyšování diplomatického a ekonomického tlaku, dokud Írán nebude připraven vrátit se k dodržování jaderné dohody z roku 2015, což jsem i nadále připraven učinit“.

Zvláštní vyslanec USA Robert Malley minulý týden uvedl, že Teherán je jen „otázkou týdnů“ od toho, aby měl dostatek obohaceného uranu pro jadernou zbraň. Nedávné nepřímé rozhovory mezi Washingtonem a Islámskou republikou zaměřené na oživení jaderné dohody označil za „více než promarněnou příležitost“.

13.07.2022 05:13 Daniel Žingor153Zdroj: United with Israel

Klíčová slova