Praha Jeruzalém

Podle ADL bylo během devíti týdnů staženo pouze 11 z 225 antisemitských tweetů nahlášených Twitteru.

Autor: Dion J. Pierre, The Algemeiner, 17. července 2022

Twitter nemaže drtivou většinu antisemitských tweetů zveřejněných na své platformě, zjistila ve čtvrtek studie Ligy proti hanobení (ADL).

Během devíti týdnů Centrum pro technologie a společnost (CTS) ADL identifikovalo a nahlásilo 225 antisemitských tweetů, které obviňovaly Židy ze všeho možného, od pedofilie a ovládání světa až po zveličování hrůz holocaustu. Podle skupiny bylo odstraněno pouze 11 z nich, tedy pouhých 5 %.

„Twitter v nedávné minulosti podnikl několik pozitivních kroků. Tato zpráva však ukazuje, že má před sebou ještě podstatně více práce,“ uvedla ADL. „Twitter musí uzákonit nejpřísnější důsledky a odstraňovat destruktivní a nenávistný obsah, pokud jej nahlásí odborníci z komunit, které jsou takovým obsahem nejvíce zasaženy.“

Skupina shromáždila 1 % veškerého obsahu na Twitteru zveřejněného v období dvakrát týdně po 24 hodinách v průběhu devíti týdnů. Tyto příspěvky byly vloženy do Online Hate Indexu, který skupina popisuje jako „klasifikátor antisemitismu“ založený na strojovém učení. Označené tweety byly následně přezkoumány lidskými experty a poté nahlášeny Twitteru.

Podle ADL Twitter vysvětlil, že se rozhodl některé tweety neodstranit, ale místo toho je „deamplifikoval“ omezením dosahu a zapojení. Jiné sporné příspěvky nesplňovaly firemní standardy nenávistného obsahu, argumentoval technologický gigant.

Daniel Kelley z CTS, hlavní odborník na tuto nejnovější snahu ADL, vyzval společnost, aby „s nenávistným obsahem zacházela pomocí nejsilnějších dostupných nástrojů“.

„Pokud ADL, která je neziskovou organizací, dokáže vynaložit čas a energii na vytvoření strojového klasifikátoru, který to dokáže, nemají extrémně dobře vybavené technologické společnosti žádnou výmluvu,“ řekl v pátek listu The Algemeiner. „Kdyby jim na těchto otázkách záleželo, vyvíjely by technologie tímto způsobem.“

Zpráva ADL rovněž poznamenala, že mnoho tweetů označených jako zaměřených proti Židům propagovalo také nenávist vůči jiným menšinovým skupinám, a uvedla jeden příklad, který zněl: „LBGTQ++ je dalším způsobem, který (elity) používají k tomu, aby způsobily úbytek bílé porodnosti na Západě a ukončily jednu pokrevní linii za druhou. Je to podobná metoda jako prosazování mezirasových vztahů a moderní feminismus. To vše je příliš nechutné.“

Nezisková organizace doporučila, aby Twitter přijal další moderátory obsahu, vytvořil technologie umělé inteligence pro lepší odhalování nenávistných projevů a zprůhlednil postupy pro odstraňování urážlivých příspěvků.

Automatizované nástroje na prověřování antisemitského nebo jiného nenávistného obsahu by měly být vytvořeny za většího přispění dotčených skupin, dodal Kelley.

„Když jsme vytvářeli soubor dat, abychom naučili klasifikátor strojového učení, jak rozlišovat mezi výroky, které jsou antisemitské a nejsou antisemitské, říkali ‚tohle je antisemitismus, tohle není‘ právě Židé, kteří se s antisemitismem setkali,“ řekl. „Nové technologie pro odhalování nenávisti by měly tyto komunity soustředit.“

17.07.2022 05:53 Daniel Žingor68Zdroj: World Israel News

Klíčová slova