Praha Jeruzalém

Palestinská samospráva obviňuje Izrael ze sabotáže „dvoustátního řešení“.

Od: All Arab News 28. července 2022

Vůdce Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás údajně označil nedávnou návštěvu amerického prezidenta Joea Bidena na Blízkém východě jako „velkou nulu“ pro Palestinskou samosprávu a palestinské obyvatelstvo na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy.

 

Americký prezident prý Abbáse při setkání v Betlémě 15. července ujistil o svém závazku k „dvoustátnímu řešení“. Libanonský pro-hizballáhský zpravodajský server Al Akhbar však uvedl, že Abbás byl překvapen a zklamán tím, že Palestinská samospráva nedostala od Bidena nic hmatatelného, co by mohlo být prezentováno jako pokrok ve sporu s Izraelem.

Abbás se údajně o své zklamání z angažmá podělil během následného setkání s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem el-Sísím a jordánským králem Abdalláhem II.

Egyptští a jordánští představitelé se údajně snažili Abbáse přesvědčit, že Washington je v současné době zaměstnán většími problémy, jako je ruská invaze na Ukrajinu a íránská hrozba. Oba arabští představitelé Abbásovi sdělili, že Biden nebude iniciovat žádné jednostranné politické kroky proti vůli izraelské vlády.

Během Bidenovy návštěvy regionu se údajně podařilo díky americkému a marockému zprostředkování zajistit trvalé otevření přechodu Allenby Bridge pro palestinské obyvatelstvo na Západním břehu Jordánu jako gesto dobré vůle vůči PA. Jordánsko a PA však nadále obviňují Izrael z přeplněnosti přechodu.

„Vedeme intenzivní kontakty s našimi bratry v Jordánsku, abychom našli řešení této tragické situace, kterou Palestinci zažívají,“ uvedl generální tajemník OOP Husajn aš-Šajch. „Vyzýváme Izrael, aby přijal nezbytná opatření k ukončení tohoto utrpení.“

Politici Palestinské autonomie obviňují z nedostatečného politického pokroku mezi Jeruzalémem a Ramalláhem, který je příčinou dalších násilností vůči Izraeli.

„Ukázalo se, že druhá strana (Izrael) rozumí pouze jazyku odporu,“ řekl Mahmúd al-Aloul, místopředseda Abbásovy vládnoucí strany Fatah.

V pondělí ministerstvo zahraničí PA vyčetlo Izraeli, že „záměrně sabotuje“ dvoustátní řešení.

„Náš lid je obětí oficiální izraelské války proti palestinské přítomnosti ve vlasti, která zasahuje všechny aspekty a úrovně palestinského života a jejímž cílem je dokončení anexe okupovaného Západního břehu Jordánu včetně východního Jeruzaléma a jeho úplné oddělení od pásma Gazy,“ uvádí se v oficiálním prohlášení ministerstva.

Ministerstvo zahraničí v Ramalláhu rovněž odsoudilo „porušování a zločiny“ ze strany Izraele a pokračující výstavbu židovských domů ve sporných oblastech Judeje a Samaří.

Britská Peelova komise poprvé představila „dvoustátní řešení“ v roce 1937. Od té doby bylo (arabské straně) předloženo v letech 1947, 1967, 2000 a 2008. Pokaždé izraelští představitelé toto řešení a vznik samostatného palestinského státu přijali, ale jejich arabské protějšky jej odmítly.

V roce 2008 nabídl bývalý izraelský premiér Ehud Olmert Abbásovi téměř úplné stažení Izraele z Judska a Samaří a přeměnu Jeruzaléma ve společné hlavní město Izraele a budoucího palestinského státu.

Olmert rovněž nabídl, že Izrael přijme omezený počet bývalých palestinských uprchlíků. Po letech mlčení Abbás v roce 2015 konečně přiznal, že Olmertovu mírovou nabídku z roku 2008 odmítl.

Abbás požadoval, aby Izrael přijal miliony potomků palestinských uprchlíků z války za nezávislost v roce 1948. V praxi by to znamenalo zničení Izraele jako státu s židovskou většinou, což by žádná izraelská vláda nikdy nepřijala.

Olmert, který se z politického jestřába stal holubicí, vyjádřil své zklamání z Abbáse během rozhovoru v roce 2015.

„Řekl jsem mu: Pamatuj si má slova, bude trvat 50 let, než se objeví další izraelský premiér, který ti nabídne to, co ti teď nabízím já. Nepropásněte tuto příležitost,“ řekl Olmert.

28.07.2022 05:11 Daniel Žingor76Zdroj: All Arab news

Klíčová slova