Praha Jeruzalém

Bella Hadid sdílela příspěvek, který napsal její bratranec a který kromě tvrzení, že „Ježíš byl Palestinec“, naznačuje, že Izrael okupuje území, které je již 4000 let palestinské.

Autor: Rachel O’Donoghue, Honest Reporting, 29. července 2022

Bez nadsázky lze říci, že dosah rodiny Hadidů je tak obrovský, že příspěvek jednoho z nich na sociálních sítích má moc ovlivnit nespočet lidí.

Dohromady se rodina Hadidových může pochlubit na Instagramu 135 miliony followerů, což je zhruba patnáctkrát více než počet obyvatel Izraele.

Abychom parafrázovali francouzského spisovatele Voltaira, s velkou mocí přichází i velká zodpovědnost. Vzhledem k jejich sklonu k šíření dezinformací o Izraeli si však Voltairovu větu Hadidovi vůbec neuvědomují.

Například realitní magnát Mohamed Hadid, který se narodil v Nazaretu, se zřejmě neštítí očerňovat židovský stát, například když nedávno prohlásil, že zesnulá izraelská premiérka Golda Meirová byla „hrdá Palestinka“.

 

Zrovna tento týden si z otcovy knihy vzala příklad supermodelka Bella Hadidová, když na svém Instagramu sdílela příspěvek napsaný její sestřenicí Linou, který kromě tvrzení, že „Ježíš byl Palestinec“, naznačoval, že Izrael okupuje území, které je palestinské už „4 000 let“.

Pokud jde o tvrzení, že země je palestinská již 4 000 let, HonestReporting se již dříve zabývaly tímto fantastickým příkladem historického revizionismu:

Palestina, oficiálně „Provincia Syria Palaestina“, byl název, který vymysleli Římané v roce 135 n. l. jako náhradu za „Judeu“ ve snaze odstranit veškeré projevy židovství v regionu po porážce Bar Kohby v židovském povstání proti Římské říši. Podobně byl Jeruzalém oficiálně přejmenován na Aelia Capitolina.

Ve skutečnosti došlo k dobytí Levanty muslimy až na počátku 17. století, kdy muslimské armády začaly obsazovat rozsáhlé oblasti Blízkého východu.

Kromě toho je nesprávná i domněnka, že Ježíš byl Palestinec: Ježíš se narodil v Judsku a byl označen za Žida. Na kříži, na kterém byl Ježíš údajně ukřižován, byl totiž nápis INRI – Iesvs Nazarenvs Rex Ivdaeorvm – což v latině znamená „Ježíš Nazaretský, král židovský“.

Hádídi a Hamás si vzali na mušku Izrael

Žel to není poprvé, co byli Bella Hadidová nebo její slavní sourozenci přistiženi při šíření dezinformací, které se snaží podkopat legitimitu židovského státu.

Loni v květnu, když byl Izrael nucen se bránit poté, co teroristé vládnoucí v Gaze, hnutí Hamás, vypálili na Jeruzalém salvu raket, Bella využila svého obrovského dosahu na sociálních sítích a prohlásila, že Izrael není země, ale spíše „skupina osadníků, kteří kolonizují Palestinu“.

 

V nyní již smazaném příspěvku modelka také tvrdila, že nedošlo k žádným „bojům“ – přestože rakety, které dopadly na izraelská města, dokazují opak – a uvedla, že Izrael je vinen „etnickými čistkami“ a „apartheidem“, což jsou dvě mylná tvrzení, která byla mnohokrát důkladně vyvrácena.

Mezitím Bellina sestra, supermodelka Gigi, také šířila svůj díl zlomyslné protiizraelské propagandy, například příspěvek z března, v němž přirovnávala těžkou situaci Ukrajinců po invazi Ruska do jejich země k situaci, kterou pociťují Palestinci:

Slíbila jsem, že své výdělky z přehlídek na podzim 2022 věnuji na pomoc těm, kteří trpí válkou na Ukrajině, a zároveň budu pokračovat v podpoře těch, kteří zažívají totéž v Palestině. Naše oči a srdce musí být otevřené vůči veškerému lidskému bezpráví. Kéž bychom se všichni navzájem vnímali jako bratři a sestry, mimo politiku, mimo rasu, mimo náboženství. Nakonec za válku platí nevinné životy – ne vůdci.“

Zeměpis pro Gigi Hadid: Ukrajina a „Palestina“ nejsou totéž

Ke srovnání Gigi je zapotřebí obrovská dávka ahistorismu. Jako taková je na místě studená sprška reality. Konkrétně, když Izrael během šestidenní války získal řadu území, učinil tak v době, kdy bojoval o své přežití proti náporu armád sousedních arabských zemí. Palestinský stát tehdy neexistoval, stejně jako neexistuje dnes. Tato dobytá území, která Jeruzalém nabídl k navrácení výměnou za mír, byla ve skutečnosti zabrána třem zemím, které usilovaly o likvidaci Izraele: Sýrie, Jordánska a Egypta.

Na druhou stranu Ukrajina nikdy nenapadla Rusko ani mu nevyhrožovala útokem. Ta nejedná v sebeobraně, jak to důsledně činí Izrael.

Gigi „solidarita“ s Palestinci se zvrhla v naprostou banalitu, jako například její později smazaný příspěvek s uměleckým dílem s citátem „Palestinu nevymažete“.

Často používané tvrzení, že Izrael má nějakou zlovolnou misi „vymazat“ Palestince nebo jejich imaginární stát, samozřejmě zcela ignoruje podstatnou skutečnost, že Izrael se opakovaně pokoušel o aktualizaci palestinského státu prostřednictvím několika mírových dohod. Jak víme, všechny tyto dohody byly odmítnuty palestinským vedením, které je zatvrzele odhodláno jít cestou neustálého odmítání.

Jen na okraj, jakákoli narážka na to, že Izrael usiluje o vyhnání Palestinců, se jednoduše nezakládá na realitě vzhledem k tomu, že jejich počet od založení Izraele v roce 1948 exponenciálně vzrostl.

Seznamte se s malým bratrem Anwarem Hadidem

Méně známý sourozenec Hadidových, Anwar, který je údajně sám vzorem, se ani nesnažil maskovat svůj antisemitismus a nepřátelství vůči Izraelcům.

V květnu loňského roku unikly na veřejnost zprávy tohoto třiadvacetiletého mladíka, z nichž vyplývá, že posílal zprávy jedné Izraelce jménem Taylor Amranim, v nichž vyzýval ke smrti všech příslušníků Izraelských obranných sil s tím, že si přeje, aby byli „vymazáni z planety“.

 

V jiné zprávě zaslané v reakci na obrázek třináctileté dívky, kterou ubodali palestinští teroristé, Anwar Hadid bezelstně odpověděl, že „alespoň měla kde spát“.

 

A nejmladší ze sourozenců Hadidových možná odhalil své chabé porozumění izraelsko-palestinským záležitostem, když Amranim prozradil své přesvědčení, že vůdcem Izraele je první izraelský prezident Chaim Weizmann.

Ověřte si fakta, Anware: Chaim Weizmann zemřel v roce 1952.

Otec na tom není o nic lépe: Mohamed Hadid, patriarcha rodiny

V případě Hadidových dětí se zdá, že jablka nepadají daleko od stromu. Jejich otec Mohamed byl označen za sdílitele těch nejhorších lží o židovském státě, jaké si lze představit, například v roce 2020, kdy se pokusil spojit brutalitu americké policie s Izraelem.

 

Ačkoli se později za tento příspěvek na Instagramu omluvil, vyznělo to poněkud do prázdna, když jen o dva měsíce později připsal židovskému fyzikovi Albertu Einsteinovi nepravdivý citát, který přirovnával sionisty k nacistickému Německu.

Hadidovi samozřejmě nejsou zdaleka jedinými celebritami, které si vzaly na mušku Izrael – veřejné vyjadřování takových názorů je dnes mezi významnými členy smetánky prakticky na denním pořádku.

Navzdory jejich dechberoucí ignoranci jsou časté útoky klanu Hadidů na jediném židovském státě na světě hluboce znepokojivé a je třeba na ně upozornit.

31.07.2022 06:31 Daniel Žingor170Zdroj: United with Israel