Praha Jeruzalém

Židovské město v Samaří ve středu dosáhlo významného právního vítězství, když izraelský Nejvyšší soud rozhodl v neprospěch propalestinských účastníků sporu, kteří se snažili zbourat vesnici.

Autor: Ebin Sandler, United with Israel, 28. července 2022

Mitzpe Kramim s nedotčeným výhledem do údolí Jordánu a na Mrtvé moře leží na útesech nad Bikou, což je hebrejský výraz pro úsek země oddělující Izrael od jeho východního souseda, Jordánska.

V Mitzpe Kramim žije asi 40 židovských rodin, jejichž moderní kamenné domy jsou postaveny v ulicích kolem synagogy a dětského hřiště v centru města.

Tato živá komunita zaměřená na Tóru se nachází asi 45 minut od Jeruzaléma a mezi její obyvatele patří odborníci, zemědělci a učitelé, z nichž mnozí vyrostli v samarském regionu Binyamin. Město sdílí supermarket a další vybavení s větší obcí Kochav Hašachar, kde žije 400 rodin.

Města přitahují turisty z celého světa, kteří se vydávají na pěší túry po stezkách Har HaKuby a na exkurze do místní firmy na výrobu ekologického mýdla Adva, která byla založena za účelem poskytování pracovních příležitostí lidem se speciálními potřebami.

Přestože Mitzpe Kramim vzniklo před více než dvaceti lety se souhlasem izraelské vlády, Nejvyšší soud se již několik let zabývá soudními spory, které se snaží obyvatele města vyhnat.

V roce 1999 obyvatelé legálně získali pozemky od příslušných úřadů, které se tvářily, že mají právo převést území, které se stalo Mitzpe Kramim. O deset let později pomohla levicová právní organizace skupině Palestinců, kteří tvrdili, že pozemek patří jim, a podala žalobu k Nejvyššímu soudu, aby se pokusila rodiny z jejich domovů vyhnat.

Mitzpe Kramim reagovala žalobou u jeruzalémského okresního soudu, v níž argumentovala tím, že jejich komunita je chráněna vládním nařízením, jehož cílem je chránit ty, kteří nabyli pozemek v dobré víře, a to i v případě, že prodávající pochybil, pokud jde o jeho právo na převod nemovitosti.

Tuto teorii podpořil tehdejší generální prokurátor Avichaj Mandelblit, který uvedl, že se vztahuje na komunity v Judeji a Samaří, tedy v regionu, který byl z aplikace pravidla vyloučen.

V srpnu 2018 rozhodl soudce Arnon Darel z jeruzalémského okresního soudu v samostatném, ale souvisejícím případu ve prospěch obyvatel Mitzpe Kramim.

Bez ohledu na toto rozhodnutí byla proti případům nadále podávána odvolání.

Vítězství právního státu

V roce 2020 rozhodl tříčlenný senát Nejvyššího soudu poměrem 2:1, že standard „dobré víry“ nebyl ze strany Mitzpe Kramim splněn, a proto bude zničena.

Obyvatelé se odvolali a širší senát Vrchního soudu složený ze sedmi soudců ve středu rozhodl, že lze použít pravidlo tržní regulace, což by znamenalo, že Mitzpe Kramim splňuje standard dobré víry, a nakonec zakázal jeho demolici.

Rada Ješa rozhodnutí uvítala, protože ukončilo „roky soudní tortury, roky plýtvání státními prostředky levicovými organizacemi“, informovala izraelská média.

Precedentní rozhodnutí by mohlo pomoci dalším židovským komunitám v Judeji a Samaří, které jsou napadány v izraelském soudním systému. Nucené vystěhování komunit v Judeji a Samaří totiž zůstává problémem pro židovské Izraelce, z nichž někteří se ocitli v situaci, kdy byli nuceni opustit domovy, v nichž strávili roky života.

„Nevinně a poctivě jsme investovali většinu svých úspor do domu v srdci Izraele a byli jsme zdrceni, když jsme zjistili, že nás úřady opustily a uvedly naše rodiny a životy do stavu zmatku a nejistoty,“ řekl Šlomo Zwickler, praktikující izraelský advokát a obyvatel Kochav Hašacharu, jehož dům byl původně postižen kauzou Nejvyššího soudu proti Mitzpe Kramim.

Když bylo v roce 2018 vyneseno rozhodnutí, Zwickler řekl, že „oživilo právní stát pro nevinné lidi s dobrými úmysly, kteří jednají v dobré víře a jednoduše chtějí žít svůj život ve vlasti svých předků“.

Zamyslel se také nad tvrdou prací, rozvojem a finančními prostředky, které obyvatelé Mitzpe Kramim investovali do své komunity, a nad hlubokým pocitem zklamání a zrady, který následoval, když se vláda pokusila změnit územní plán pozemků, na nichž byly jejich domy postaveny, a přeměnila tak jejich domy na nelegální stavby.

Vzhledem k tomu, že tisíce domů v Judeji a Samaří čelí podobným potížím jako Mitzpe Kramim, může mít rozhodnutí Nejvyššího soudu z tohoto týdne zásadní dopad na budoucnost řady komunit v Judeji a Samaří.

Po zprávě o rozsudku vedl bývalý premiér Benjamin Netanjahu videohovor s několika obyvateli města, kteří ve středu večer oslavovali právní vítězství.

31.07.2022 06:47 Daniel Žingor250Zdroj: United with Israel

Klíčová slova