Praha Jeruzalém

Silnice a vlaky na jihu země uzavřeny kvůli obavám z odvety za zatčení šéfa palestinského Islámského džihádu.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 2. srpna 2022

Vlaková doprava v oblasti Aškelonu a některé silnice v blízkosti hranic s Gazou byly v úterý ráno uzavřeny jako preventivní opatření proti možné odvetě z Gazy za pondělní zadržení vrchního představitele palestinského Islámského džihádu (PIJ) v Jenínu, které provedla IDF.

Rozvědka IDF oznámila, že vedení teroristické skupiny v pobřežní enklávě může nařídit svým jednotkám ostřelovat dopravní trasy protitankovou palbou v reakci na zatčení Basama al-Saadiho, šéfa operací v Judeji a Samaří.

Z obavy před civilními oběťmi byla doprava zastavena a armádní síly byly uvedeny do stavu zvýšené pohotovosti.

„Preventivní opatření byla zavedena, aby se zabránilo tomu, že skupina způsobí zhoršení bezpečnosti podél hranice,“ uvedl jeden z vysoce postavených vojenských zdrojů.

Poté, co se objevily zprávy o zatčení a oznámení IDF, že al-Saadi byl lehce zraněn armádním psem, vydala PIJ výhrůžku „v reakci na agresi proti vysokému veliteli šejchu Bassamu al-Saadimu a jeho rodině.“

„Varujeme Izrael před napadením al-Saadiho a jsme připraveni na agresi odpovědět silou, dokud to nepřestane.“

Na videu zveřejněném na internetu je vidět, jak vojáci IDF pronásledují 61letého teroristu po ulici a přes ulici; v jednu chvíli upadl a zřejmě protestoval, než ho voják chytil za ruku.

Armáda rovněž zatkla al-Saadiho zetě, který působil jako jeho blízký pomocník, a oba předala Šabaku k výslechu.

Izrael považuje al-Saadiho za hlavní cíl. Vojenská rozvědka zjistila, že stojí za výrazným posílením sil PIJ v rámci Palestinské samosprávy v uplynulém roce. Domnívá se také, že je příčinou radikalizace mnoha Palestinců proti Izraeli, zejména v Jenínu, a je zodpovědný za vyslání mnoha sebevražedných teroristů skupiny, kteří v průběhu let pocházeli z tohoto města.

Al-Saadi byl v minulosti sedmkrát zatčen za účast na teroristických aktivitách, které sahají až do počátku 90. let. Byl jedním ze 400 palestinských teroristů vypovězených v roce 1992 do Libanonu a poté strávil sedm let ve vězení na počátku roku 2000 s dalšími pobyty ve správní vazbě.

Podle zprávy Ynetu byl naposledy zatčen v březnu 2021, kdy byl zadržen v Jenínu a ještě téhož dne propuštěn.

Během pondělní operace, na níž se podíleli příslušníci pohraniční policie, vojáci brigády Nahal a vojáci IDF převlečení za Palestince, se jednotky setkaly s ostrou střelbou ze strany těch, kteří se snažili al-Saadiho, který se zabarikádoval v budově, ochránit.

Podle společného prohlášení policie a IDF byly na vojáky házeny také výbušné nálože, kteří však neutrpěli žádné ztráty, protože střelbu opětovali, přičemž jednoho teroristu zabili a několik dalších zranili.

IDF provedla v posledních několika měsících desítky zatýkacích razií v Jenínu, který je považován za jedno z největších ohnisek terorismu v Judeji a Samaří, kde vliv Palestinské samosprávy rychle slábne.

Během operace proti palestinským teroristům, která byla nazvána „Prolomení vlny“ a která začala na konci března po sérii útoků v několika izraelských městech, bylo celkově dopadeno několik tisíc teroristů.

03.08.2022 05:24 Daniel Žingor155Zdroj: World Israel News