Praha Jeruzalém

Podle premiérky Liz Trussové je dohoda „jedním z největších úspěchů na Blízkém východě za celou generaci“.

Autor: Pesach Benson, United with Israel, 18. září 2022

Britská premiérka Liz Trussová a předseda Labouristické strany Keir Starmer vyzvali v den výročí uzavření Abrahamovských dohod další arabské státy, aby se k dohodě připojily, informoval ve čtvrtek list Jewish Chronicle.

Premiérka a opozice se připojili k ministrům zahraničí Izraele, Spojených arabských emirátů a Maroka při příležitosti druhého výročí podpisu dohod.

„Spojené království je hrdé na to, že je neochvějným podporovatelem historických Abrahamských dohod, jednoho z největších úspěchů na Blízkém východě za celou generaci,“ uvedla Trussová, která se stala premiérkou 6. září.

„Zavedení přímých letů vedlo k navázání mezilidských vztahů, což zajistilo, že dohody dozrály v hluboké a trvalé přátelství mezi různými společnostmi a kulturami.“

„A dohody také usnadnily prohloubení spolupráce v oblasti udržitelného rozvoje s cílem řešit vzájemné problémy spojené se změnami klimatu. Klíčovým základním prvkem, na němž jsou dohody založeny, zůstává bezpečnost.“

Starmer dohodu pochválil a označil ji za „nepochybné vítězství diplomacie nad konfliktem a příklad pro zbytek světa k následování“.

Od slavnostního podpisu v Bílém domě v září 2020 Izrael, Maroko, Bahrajn a SAE „vytvořily nové hospodářské příležitosti, nové investice a podpořily inovace a spolupráci tam, kde dříve žádná nebyla. Poskytly příležitosti pro kulturní výměnu a umožnily průmyslu a společnostem úzce spolupracovat na vývoji nových léků, výzkumu a technologií,“ uvedla.

Spekulace o tom, které země by mohly být dalšími, které uzavřou mír s Izraelem, se občas soustředily na Indonésii, Mauritánii, Libyi, Omán a Saúdskou Arábii.

Americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa usilovala o to, aby se k dohodě připojily Indonésie a Mauritánie, ale tyto snahy do konce jeho prezidentství nepokročily dostatečně daleko.

Súdán se k dohodám připojil v lednu 2021, ale neučinil žádné kroky k normalizaci vztahů, například výměnu velvyslanectví.

V době podpisu dohody vedli Súdán společně civilní premiér Abdalláh Hamdok a generál Abdel-Fattáh Burhan. V říjnu se však Burham chopil moci vojenským převratem. Izrael o převratu mlčí.

Burhan, faktický vojenský vůdce země, otevřeně chválil izraelsko-súdánskou bezpečnostní a zpravodajskou spolupráci.

19.09.2022 05:14 Daniel Žingor124Zdroj: United with Israel

Klíčová slova