Praha Jeruzalém

„Náboženská sionistická strana se dnes zapsala do historie svým největším vítězstvím od založení země,“ prohlásil s nadšením předseda strany Náboženský sionismus Bezalel Smotrich.

Autor: Atara Beck, World Israel News, 2. listopadu 2022

Podle úterních exit pollů se zdá, že lídr opozice a bývalý premiér Benjamin Netanjahu vyhrál volby v roce 2022 a pravicový blok získal odhadem 61-62 křesel v Knesetu z celkových 120 možných. Čísla se však mohou ještě změnit.

Například po volbách v roce 2015 šli Izraelci spát se zprávou, že labouristé a Likud jsou na tom na chlup stejně. Do rána měl Netanjahuův Likud drtivé vítězství.

Ale ať už se přes noc stane cokoli, největším vítězem je tentokrát strana Náboženský sionismus vedená Betzalelem Smotrichem, která podle exit pollů získala 14-15 křesel. V sídle strany Otzma Jehudit, která kandiduje na kandidátce Náboženského sionismu a kterou vede nesmírně populární Itamar Ben-Gvir, propukly obrovské oslavy, příznivci tančili a mávali izraelskými vlajkami.

„Náboženská sionistická strana se dnes zapsala do historie svým největším vítězstvím od založení země,“ nadšeně prohlásil Smotrich na povolební tiskové konferenci.

Náboženský sionismus je přejmenovaný název společné kandidátní listiny, která soutěžila ve volbách v roce 2021 a kterou tvořily Náboženská sionistická strana, Otzma Jehudit a Noam. Pro srovnání, ve volbách v roce 2021 získala šest mandátů.

Ohnivý kandidát Ben-Gvir tvrdě vystupuje proti terorismu, což se zdá být hlavním důvodem historického vzestupu Náboženského sionismu. Levice ho označila za rasistu a nebezpečí pro demokracii, ale vůdce Otzma Jehudit – hebrejsky „židovská síla“ – toto obvinění odmítá. „Nenávidím nikoli Araby, ale teroristy,“ řekl nedávno v rozhovoru pro JNS.

V únoru letošního roku si zřídil symbolickou parlamentní kancelář před zapáleným domem židovské rodiny ve východní jeruzalémské čtvrti Šimon HaTzadik (Šejch Jarrah) a odmítl oblast opustit, dokud policie nezvýší bezpečnost židovských obyvatel.

A právě minulý měsíc vytáhl osobní střelnou zbraň poté, co se během arabských nepokojů ve východním Jeruzalémě dostal pod palbu kamenů.

Vzhledem k tomu, že v posledních měsících přibývá smrtelných útoků na vojáky IDF a civilisty, tato zjevná zdvořilost a odhodlání bojovat proti teroristickým hrozbám a chránit nevinné Izraelce zjevně u voličů rozhodly.

02.11.2022 05:46 Daniel Žingor338Zdroj: World Israel News

Klíčová slova