Praha Jeruzalém

Yahya Saadi byl zatčen ve vesnici Jabariat v Samaří.

Autor: Pesach Benson, TPS, 5. prosince 2022

V noci na pondělí byl při protiteroristických raziích v Judeji a Samaří izraelskými bezpečnostními silami zatčen vysoký představitel palestinského Islámského džihádu.

Jáhja Saadí, který je podezřelý z teroristické činnosti, byl zatčen ve vesnici Džabariat v Samaří. Je synem velitele PIJ Bassema Saadiho, jehož zatčení v srpnu vyvolalo dvoudenní raketovou palbu z Gazy a izraelskou odvetu.

Při dalších raziích byli v uprchlickém táboře Dheisheh nedaleko Betléma zatčeni tři podezřelí napojení na Lidovou frontu pro osvobození Palestiny. Podezřelí házeli improvizovaná výbušná zařízení a zápalné bomby na izraelské bezpečnostní pracovníky, kteří palbu opětovali. Podle ministerstva zdravotnictví Palestinské samosprávy byl zabit 22letý Palestinec identifikovaný jako Omar Manna.

Společné operace Izraelských obranných sil, Šin Bet a pohraniční policie proběhly také ve vesnicích Kalkilija, Hussan, Deir Istiya, Ni’lin, Kifal Harat, El Bira, Beit Kahal, Samua, Tapuh, Beit Awwa a v uprchlickém táboře Jilzon.

Celkem bylo zatčeno 14 podezřelých osob.

V pondělí ráno izraelská policie zatkla 21letého Palestince žijícího v uprchlickém táboře Šuafat nedaleko Jeruzaléma poté, co byla v jeho autě na kontrolním stanovišti Šuafat ve východním Jeruzalémě nalezena puška M-16.

V říjnu byl při střelbě na stejném kontrolním stanovišti zabit izraelský voják.

V rámci probíhajícího zátahu proti terorismu v Judeji a Samaří zmařila IDF 500 teroristických útoků a zatkly více než 2 500 podezřelých osob. Operaci Wave Breaker zahájila IDF po vlně palestinských teroristických útoků na jaře, při nichž zahynulo 19 lidí. Celkem bylo v roce 2022 při palestinských teroristických útocích zabito 31 lidí.

06.12.2022 05:51 Daniel Žingor94Zdroj: United with Israel