Praha Jeruzalém

Poslední Židé v Afgánistánu se hádali tak moc, že je Taliban vykopl z vězení a ukradl jim Tóru.

Autor: Laura E. Adkins/JTA, 31.10.2019 19:32

Jak říká staré přísloví, dva Židé, tři názory. Z toho začne třeštit hlava i Talibanu.

Setkali jsme se s 66 letým Zabulonem Simentovem – ten je považován za posledního zbývajícího Žida v Afghánistánu. Emran Feroz s ním nedávno pro časopis Foreign Policy dělal rozhovor a odkryl některé neuvěřitelné příběhy z toho, co se v Afgánistánu dělo – včetně jednoho, kdy ho Taliban uvěznil za to, že se hádal s jiným Židem, ale pak ho zase vyhodili, protože jim neustálé řešení jejich hádek už příliš lezlo na nervy.

O Simentovovi toho víme dost. Honosí se titulem posledního žijícího Žida v Afgánistánu, vždy nosí kippu, dodržuje židovský sabat, a když se při něm dívá na televizi, tak jen pokud ji pro něj zapnul nějaký nežid. Žije v srdci Kábulu v poslední afghánské synagoze, kterou sám renovoval. Každý sabat v této staré svatyni předčítá Tóru. Nenávidí Taliban a chystá se získat zpět Tóru, kterou mu ukradlo jejich Ministerstvo vnitra. Údajně si za rozhovory účtuje pěknou sumu.

Ferozův článek ohledně hrozícího návratu Talibanu do Afgánistánu jeho příběh ještě víc popularizuje.

„Tady ho zná každý,“ řekl jeden jeho soused Ferozovi. „Je nepřehlédnutelný a někdy i velmi cholerický. Ale je s ním sranda.“

Židé mají v Afgánistánu více než tisíciletou historii a emigrace tu pomalu začala až po 2. světové válce. Avšak vzestup komunismu, pronásledování věřících Rudou armádou napříč Střední Asií a sovětská invaze do Afgánistánu v roce 1979 vedly Židy z Afgánistánu k odchodům do Izraele, Spojených států a jinde.

Když Taliban na konci 90. let převzal Afgánistán, odjel Simentov ke své rodině do Izraele, kde nyní žije jeho manželka, dcery a sestry, ale do Kábulu se vrátil už po dvou měsících.

„Nechtěl jsem tam zůstat. Afgánistán je moje vlast,“ řekl pro Foreign Policy.

Když se Simentov vrátil, potkal se tu s Yitzhakem Levim, ten byl téměř dvě desetiletí jeho nadřízeným, žijícím v kabulské synagoze. Oba to nezvládli: „Zle spolu navzájem bojovali o to, kdo z nich měl být právoplatným vlastníkem pozemku se synagogou,“ říká k Simentovovi Jewish Telegraphic Agency z roku 2017. Následně se přestěhovali se do různých křídel synagogy.

V roce 1998 napsal Levi ministru vnitra Talibanu, aby Simentovova obvinil z krádeže židovských relikvií. Simentov zareagoval tím, že Talibanu řekl, že Levi provozoval tajný bordel, kde prodával alkohol, což Levi popřel. Simentov také šířili zvěsti o tom, že Levi konvertoval k islámu, což Levi rovněž popřel.

„Nemluvím s ním, je to ďábel,“ řekl Simentov pro New York Times v roce 2002. „Pes je lepší než on… Nemám toho moc, za co bych si stěžoval na Taliban, ale mám spoustu stížností na Leviho“. Ten opáčil, že je Simentov „zloděj a lhář“.

Taliban byl jejich neustálým bojem natolik otrávený, že je poslal oba do vězení. Nakonec ale, když ve svých hádkách pokračovali i tam, tak je vyhodili. Levi zemřel v roce 2005.

„(Lidé z Talibanu) mě mnohokrát zbili,“ řekl Simentov pro Foreign Policy. „Byl jsem několikrát uvězněn kvůli tomu šarlatánovi Levymu. Chtěl se mě zbavit, abych prý prodal synagogu. Ale díky bohu nebyl úspěšný. “

Jejich spory žel umožnily, aby Taliban ze synagogy ukradl Tóru. Svitek z 15. století byl údajně ukraden bývalým ministrem vnitra Talibanu a prodán na černém trhu.

Simentov slibuje, že tuto Tóru najde a bude ve svém pátrání pokračovat až do svých posledních dnů. Stále věří, že se Tóra znovu objeví, ale „ať už se znovu objeví nebo ne, bude tu na ni čekat minimálně jeden Žid – a ten zůstane tady v Kábulu.“

„Ničeho se nebojím. Nikdy neopustím Afgánistán kvůli Talibanu nebo komukoli jinému,“ řekl Simentov pro Foreign Policy.

Když se Feroz na Simentova a Leviho ptal představitele Talibanu Khairullah Khairkhwa, „nemohl skrýt svůj úsměv.“

„Ano, pamatuji si na ně, způsobili mi spoustu problémů,“ řekl.

04.11.2019 06:20 Daniel Žingor275Zdroj: World Israel News

Klíčová slova