Praha Jeruzalém

Izrael má problém s odpadky a je to jen horší, připustila ministryně životního prostředí a označila situaci za „úplnou katastrofu“.

Izrael loni vyprodukoval 5,7 milionu tun domácího odpadu, o 200 000 tun více než v předchozím roce a 80 procent tohoto odpadu je uloženo na skládkách, které způsobují znečištění půdy a emise toxických plynů, informovala ve středu televizní stanice Channel 12.

Pouze 20 procent odpadu v Izraeli je recyklováno, přesně naopak od Evropské unie, kde je znovu použito až 80 procent odpadu.

Podle reportáže je průměrně každé čtyři minuty na skládku vysypán obsah jednoho nákladního auta – to je vysypání více než 400krát denně – s tím, že až polovina veškerého odpadu v Izraeli končí v pouštní skládce, což je podle všeho největší odpadní místo na Středním východě.

„Stát Izrael investoval miliardy, a přesto je celá otázka nakládání s odpady jednou z velkých selhání. Je velmi smutné vidět tu situaci v Izraeli. [Izraelské] indexy jsou oproti mezinárodním indexům jen úplnou katastrofou, “uvedla ministryně ochrany životního prostředí Gila Gamliel.

Předsedkyně výboru pro ochranu životního prostředí, poslankyně Knesetu, Miki Haimovich vysvětlila, že pro vzdělávání veřejnosti je zapotřebí neustálých informací.

„Potřebujeme kampaň, pořád, po celý rok.“ Potřebujeme rostoucí povědomí a … také potřebujeme možnost vymáhání, “řekla Haimovich.

Překvapivě 18% odpadu v Izraeli obsahuje nerecyklovaný plast. Pandemie koronaviru a strach z kontaminovaných povrchů pouze zvýšily používání jednorázového nádobí a také zastavily několik iniciativ k omezení používání jednorázových plastů.

Zpráva uvádí, že recyklační kontejnery byly distribuovány pouze do poloviny země a materiály, které se do nich dostávají, nejsou často recyklovatelné, což ztěžuje práci třídicích stanic, aby oddělily to, co lze recyklovat, od toho, co recyklováno být nemůže.

Ještě problematičtější je, že stávající infrastruktura Izraele zaostává daleko za tím, co se již ve světě považuje za běžnou praxi.

„Hororovým scénářem je, že na skládkách nebude místo,“ řekla Rani Eidler, generální ředitelka společnosti Tamir pro recyklaci obalů.

Odborníci říkají, že jediným skutečným řešením je změnit spotřební návyky 9,2 milionu izraelských spotřebitelů, kteří loni vyhodili do koše 5 miliard jednorázových kelímků, dvakrát tolik jako v předchozím desetiletí.

Ve zprávě se však uvádí, že existují i úspěchy, kdy nový zákon nutí spotřebitele platit za plastové nákupní tašky v supermarketu, což má za následek 80% snížení jejich používání, což každoročně ušetří 7 000 tun odpadu.

Autor: By Paul Shindman, World Israel News, 23. července 2020

24.07.2020 12:04 Kristýna Kupková236Zdroj: World Israel News