Praha Jeruzalém

Post zveřejňují první izraelský článek o „Nepřátelích a spojencích“, nové knize, v níž Rosenberg tyto exkluzivní rozhovory zaznamenává.

Od: All Israel News, 6. září 2021

Z paláců v Ammánu, Káhiře, Rijádu a Abú Zabí odhaluje autor bestsellerů Joel C. Rosenberg své rozhovory s královskými rodinami Blízkého východu a Perského zálivu, které budou mít později celosvětové důsledky.

Nepřátelé a spojenci: Rosenbergova čtyřsetstránková kniha, která je literaturou faktu, vyjde 7. září.

Na prahu vydání této knihy poskytl deník The Jerusalem Post Rosenbergovi rozhovor o knize a o tom, proč ji napsal.

„To, co se děje na Blízkém východě – v dobrém i zlém – ovlivňuje celý svět,“ řekl Rosenberg. „Zavedu vás na královské dvory a do hlavních měst a seznámím vás s nejmocnějšími postavami regionu. Ať už je milujete, nebo nenávidíte, jsou to aktéři, kteří řídí změny. To jsou vůdci, které je třeba sledovat.“

 

Jak poznamenávají Post, Rosenberg, jehož otec je Žid a matka křesťanka, byl těmito vrcholnými arabskými představiteli pozván, aby diskutoval o víře a míru v regionu – a to právě proto, že je evangelikálním křesťanem, který má zároveň dvojí izraelsko-americké občanství.

Tohoto statusu mohl využít k tomu, aby s těmito různými vůdci vedl citlivé rozhovory, mimo jiné o uzavření míru s Izraelem. Rosenberg s sebou na několik těchto cest přivedl další evangelikální vedoucí představitele, kteří zdůrazňovali svou touhu po míru.

V knize „Nepřátelé a spojenci“ Rosenberg cituje ze svých exkluzivních rozhovorů se saúdským korunním princem Mohammedem bin Salmanem, korunním princem Spojených arabských emirátů Mohammedem bin Zayedem, egyptským prezidentem Abdulem Fattahem el-Sisím, jordánským králem Abdullahem II, bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem, bývalým americkým viceprezidentem Mikem Pencem, bývalým americkým ministrem zahraničí a ředitelem CIA Mikem Pompeem a bývalým premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Když se Rosenberg v říjnu 2018 setkal s bin Zajdem, řekl mu, že křesťané se modlí za mír v Jeruzalémě, „protože nám to přikazuje Bible“.

 

„Proto se díváme, kdo bude dalším arabským vůdcem, který uzavře mír s Izraelem,“ řekl Rosenberg listu Post. „Nebyl jsem si jist, jaká bude odpověď. Ale korunní princ se ke mně naklonil a řekl: „Joeli, jsem připraven uzavřít mír a udělám to.“

Ten okamžik samozřejmě nastal, když SAE oznámily, že normalizují vztahy s Izraelem v rámci takzvaných Abrahamských dohod, historických dohod, které nyní zahrnují čtyři muslimské země ve smlouvách s židovským státem.

Křesťanům se „dostalo místa v první řadě při tvorbě dějin, což je podle mého názoru součástí tektonické změny v arabsko-muslimském myšlení, kdy dospěli k závěru, že jejich nepřítelem nejsou Židé nebo křesťané, ale radikální islamisté,“ řekl.

V knize jsou zahrnuty rozhovory mimo záznam.

Sám Rosenberg byl mostem mezi muslimským světem a Izraelem. Dokázal těmto představitelům vyjádřit pocity evangelikálů, kteří se modlí za Izrael a touží po míru.

„Milujeme Izrael a chceme, aby byl bezpečný a prosperující,“ řekl Rosenberg listu Post. „Arabský svět se nemá z křesťanského světa čeho bát.“

Rosenberg s deníkem Post hovořil také o nedávném stažení USA z Afghánistánu a dalších světových událostech.

„Změny probíhající na Blízkém východě a v severní Africe přicházejí rychle a zběsile – a zdaleka ještě nejsou u konce,“ řekl Rosenberg. „Doufám, že až čtenáři dočtou tuto knihu, lépe pochopí, jak jsou jejich budoucnost a osudy jedinečně a neoddělitelně spjaty s lidmi v epicentru.“

08.09.2021 06:06 Daniel Žingor311Zdroj: All Israel news