Praha Jeruzalém

Člen výkonného výboru PLO se rozohnil nad výrokem prezidenta USA, že Jeruzalém vyjmul z témat, o kterých by se mělo jednat.

Autor: Yona Schnitzer / TPS

Nedávná vyjádření Donalda Trumpa ohledně Jeruzaléma jsou „bezcenná,“ řekl člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (PLO) Ahmad al-Tamimi v reakci na výroky amerického prezidenta, který řekl, že hlavní město „sundal z vyjednávacího stolu „.

Trumpovy výroky jsou „pokračováním americké politiky ve prospěch Izraele, stejně jako iluze americké administrativy o použitelnosti takzvané dohody století bez uznání (východní části) Jeruzaléma jako hlavního města palestinského státu,“ řekl al-Tamimi.

Al-Tamimi zopakoval absolutní odmítnutí předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse dosud nepředloženého mírového plánu americké vlády, tzv. „Dohody století“, podle něhož by něco takového „absolutně žádný Palestinec nepřijal“.

Bývalý palestinský vyjednavač Saeb Erekat rovněž odmítl Trumpovy výroky a pro Kan News řekl, že do té doby, kdy bude Jeruzalém „mimo vyjednávací stůl“, nebude existovat šance na mír mezi Izraelem a Palestinci.

V reakci na Trumpovo vyjádření Erekat dále uvedl, že Izrael „zaplatí velmi vysokou cenu“ za své rozhodnutí přesunout americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma a že pokus uklidnit Palestince „nebude fungovat“.

Trump, řekl Erekat, je ten, který tuto záležitost komplikuje přesunutím velvyslanectví a dodal, že by nebylo realistické mluvit o míru, aniž by byla východní část Jeruzaléma označena za palestinské hlavní město.

„Když mi někdo řekne, že je Jeruzalém mimo jednací stůl, je to jako kdyby mi říkali, že moje plíce jsou odstraněny z mého těla, ale že budu i nadále žít dobrý život,“ řekl Erekat.

„Již jsme uznali právo Izraele na existenci v rámci hranic z roku 1967 v míru a bezpečí. Jsou to ovšem politici, jako (předseda vlády) Netanjahu, (předseda Židovského domova Naftali) Bennett a (ministr obrany) Avigdor Liberman, kteří nás spolu s Trumpem odklání od cesty k míru.“

23.08.2018 11:51 Daniel Žingor170Zdroj: World Israel News

Klíčová slova