Praha Jeruzalém

Rusové vyslali Izraeli téměř otevřené varování Izraeli, aby se v Sýrii nepokoušel o žádné „provokativní akce“, neboť Rusko dokončilo převod svých systémů protivzdušné obrany na syrskou armádu.

Od: TPS

Ruské ministerstvo obrany vyslalo Izraeli skrytou výstrahu, že by neměl v Sýrii zahajovat žádné „provokativní akce“, neboť Rusko dokončilo převod svých protiletadlových raketových systémů T-300 a systémů protivzdušné obrany Polyana D-4 na syrskou armádu.

„Jak víte, na základě rozkazů, aby byla zvýšena úroveň bezpečnosti ruského vojenského personálu, leteckých letů a ochrany objektů v Sýrii, byla dodávka ruských protiletadlových raketových systémů S-300 a systémů protivzdušné obrany Polyana D-4 dokončena“ řekl mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konashenkov na tiskové konferenci ve středu.

„V současné době ruští poradci připravují syrský vojenský personál na boj proti těmto moderním systémům protivzdušné obrany. Domníváme se, že je vhodné, aby „horké hlavy“ dostatečně posoudily současnou situaci v regionu a vyhnuly se provokativním činnostem na území Sýrie,“ dodal.

Současný převoz ruských protiletadlových raket do Sýrie rozhodla Moskva po incidentu 18. září, kdy syrské systémy protiraketové obrany, když reagovaly na izraelský nálet, sestřelily ruské letadlo, které nad Středozemním mořem přepravovalo 15 ruských vojáků.

Moskva obvinila z incidentu Izrael, když tvrdí, že o plánovaném úderu nebyla včas informována.

Zatímco událost vyvolala mezi Jeruzalémem a Moskvou menší diplomatickou krizi, Izrael pokračuje i po tomto incidentu v provádění svých vojenských akcí v Sýrii, řekl v pondělí vysoký izraelský představitel.

Začátkem tohoto měsíce izraelský ministr obrany Avigdor Liberman naznačil podobnou informaci, když pro Kan Bet Radio řekl, že „to, že nic neslyšíte, neznamená, že se nic neděje.“

01.11.2018 18:13 Daniel Žingor182Zdroj: World Israel News

Klíčová slova