Praha Jeruzalém

Hamas se rozzuřil poté, co PA propustila amerického občana odsouzeného na doživotí za prodej nemovitostí v Jeruzalémě Izraelcům.

Autor: Dalit Halevi, 22.1.2019 6:30

Člen politbyra Hamasu Mahmúd al-Zahar v pondělí zaútočil na Palestinskou samosprávu (PA) za propuštění amerického občana, který si odpykával doživotní trest za prodej nemovitostí v Jeruzalémě Izraelcům.

Issam Akel, 53letý arabský Američan, který je také držitelem izraelské identifikační karty, byl v říjnu zatčen ozbrojenými silami PA poté, co se provalilo, že prodal arabskou půdu v části Starého města Jeruzaléma Izraelcům.

V prosinci v krátkém procesu v Ramalláhu ho pak odsoudili k doživotnímu vězení a těžkým pracem za zločin prodeje nemovitostí cizí zemi – Izraeli. Navzdory tomu však byl Akel minulý týden předán Spojeným státům poté, co USA a PA podepsaly tajnou dohodu.

Zahar nazval rozhodnutí Palestinské samosprávy „zločinem a hroznou zradou národa, která zasluhuje trest“.

V rozhovoru pro server Felesteen al-Yawm, který je napojený na teroristickou organizaci Islámský džihád, Zahar řekl, že rozhodnutí o této otázce znovu ukazuje, že Palestinská samospráva je „agentem a nástrojem v rukou izraelské okupace.“

„Palestinská země bude prodávána pouze těm, komu patří a nesmí se prodávat nepřátelům a zrádcům,“ řekl. „Alah se dříve či později pomstí všem, kdo zradili Palestinu.“

Podle zákonů PA je prodej pozemků Židům nezákonný a trestá se smrtí. Takové rozsudky však musí být schváleny předsedou a současný předseda Mahmúd Abbás upřednostňuje za tyto trestné činy odsouzení na doživotí – možná kvůli strachu z mezinárodního odporu.

V roce 2014 Abbas potvrdil zákon PA proti prodeji nemovitostí Židům, který říká, že jakýkoliv palestinský Arab, který se podílí na pronájmu, prodeji nebo zprostředkování transakcí s nemovitostmi občanům „nepřátelských zemí“ bude odsouzen na doživotí s těžkými pracemi.

V říjnu toto „Národní lidová rada Al-Quds“ popsala jako „opovrženíhodný zločin proti al-Quds, Palestině a vlasti.“

22.01.2019 06:31 Daniel Žingor183Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova