Praha Jeruzalém

Arabské země se v OSN setkaly, aby projednaly Trumpovo rozhodnutí uznat svrchovanost Izraele nad Golanami, ale nedohodly se na vyvození nějakých závěrů.

Autor: Elad Benari, 9.4.2019 2:36

Arabské země se v pondělí setkaly v OSN, aby projednaly rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznání suverenity Izraele nad Golanskými výšinami.

Nicméně, diplomaté řekli, že nebylo přijato žádné rozhodnutí ohledně předložení rezoluce OSN, která by tento krok USA odsoudila.

Tuniský ministr zahraničních věcí Khemaies Jhinaoui prozatím řekl, že v současné době „není třeba“ vyvíjet tlak na další kroky, které by znovu potvrdily rezoluce OSN, které Izrael vyzývají, aby se stáhl z Golan.

Před dvěma týdny, podepsal Trump prohlášení uznávající izraelskou suverenitu nad Golanskými výšinami, které byly Izraelem během Šestidenní války v roce 1967 osvobozeny. Izrael anektoval Golanské výšiny v roce 1981, přičemž tento krok nebyl nikdy uznán mezinárodním společenstvím.

Jak se dalo očekávat, tento krok se setkal s odsouzením ze strany arabského světa, kdy Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Katar a Kuvaj společně říkají, že Golanské výšiny jsou „okupovaná arabské země“.

Irán, který je regionálním soupeřem všech těchto států, se ke kritice také připojil.

Na základě rozhodnutí ohledně Golan íránský prezident Hassan Rouhani obvinil Trumpa z „kolonialismu“ a řekl: „Nikdo by nemohl věřit, že by někdo přišel do Ameriky a jednostranně a proti všem mezinárodním zákonům a nařízením dal území patřící jiné zemi agresorovi.“

Tento krok také vyvolal kritiku Evropské unie, která řekla, že Golanské výšiny považuje za „okupované území“.

Británie také Trumpův krok kritizovala, když ministr zahraničí Jeremy Hunt prohlásil: „Nikdy bychom neměli uznat anexi území získaného silou… to je jeden z největších výdobytků od založení OSN.“

„Rada bezpečnosti již usnesení přijala,“ řekl Jhinaoui novinářům v pondělí s odvoláním na rezoluci 497, která prohlásila izraelskou anexi za neplatnou.

„Toto usnesení je velmi jasné v tom, že se jedná o území okupované Izraelem a musí být osvobozeno, takže si myslím, že není třeba jít dál,“ řekl, když se ho ptali na možnost nové rezoluce.

Velvyslanec Arabské ligy Maged Abdelaziz řekl, že rozhodnutí USA bude projednáno na setkání ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova a arabských ministrů v Moskvě příští týden.

09.04.2019 04:43 Daniel Žingor206Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova