Praha Jeruzalém

Izraelsko-polské vztahy byly poškozeny popliváním polského velvyslance před polským velvyslanectvím v Tel Avivu.

Od: World Israel News, 16. května 2019

Vztahy mezi Izraelem a Polskem zasáhl další incident, kdy izraelský muž plivl do tváře polskému velvyslanci. Polsko trvá na tom, aby byl pachatel potrestán.

Polský premiér Mateusz Morawiecki, který to označil za akt „xenofobie“, ve středu napsal: „Rasistický útok na polského velvyslance v Izraeli je nepřijatelný.“

Zprávy o útoku, které ve středu oznámil izraelský Yediot Ahronot, podpořily ostřejší neshody mezi Izraelem a Polskem.

Problémy začaly, když Polsko 1. února 2018 schválilo zákon o holocaustu, který kriminalizoval tvrzení, že se Polsko spolupodílelo na holocaustu. Tváří v tvář odporu, který se zvedl, Polsko o pět měsíců později zákon novelizovalo a toto tvrzení je dnes pouze civilním přstupkem.

Navzdory úsilí premiéra Benjamina Netanjahua a polského premiéra Morawieckiho o zlepšení vzájemných vztahů založených na společných zájmech v mnoha dalších oblastech, vytvořilo téma holocaustu mezi oběma zeměmi zásadní napětí.

Jinak úspěšné úsilí o získání podpory proti Íránu na Varšavské konferenci pořádané Polskem bylo téměř zastíněno vyjádřením izraelského premiéra, který v té době řekl, že „Poláci spolupracovali s nacisty“.

Tato situace se ještě zhoršila, když izraelský ministr zahraničních věcí citoval bývalého izraelského premiéra Yitzhaka Shamira, že Poláci „sají antisemitismus spolu s mateřským mlékem“.

V sobotu 11. května protestovalo ve Varšavě tisíce Poláků proti reparacím za holocaust. Protestující křičeli „Ne deklaraci!“ a „Toto je Polsko, ne Polín,“ kdy používali hebrejský výraz pro Polsko.

Shodou okolností byl Izraelec, který poplival polského velvyslance, identifikovaný jako 65letý podnikatel Arik Lederman z města Herzliyah Petuach, právě na polském velvyslanectví, aby se doptával na vrácení majetku ukradeného za holocaustu.

Podle právníka pana Ledermana bezpečnostní ochranka velvyslanectví nazvala podezřelého „Jewboyem“.

Když pan Lederman opouštěl velvyslanectví, byl zablokován autem velvyslance. Přistoupil k němu, udeřil do střechy, otevřel dveře a plivl do tváře velvyslance. Velvyslanec incident zdokumentoval na svém mobilu.

Izraelská policie to nazvala aktem zuřivosti.

Pan Lederman se za své činy omluvil. Teď je v domácím vězení.

19.05.2019 06:32 Daniel Žingor163Zdroj: World Israel News

Klíčová slova