Praha Jeruzalém

Světová zdravotnická organizace přijala rezoluci obviňující Izrael z udržování zdravotní krize PA. Světový židovský kongres odsoudil dvojí metr OSN.

Autor: Nitsan Keidar, 23.5.2019 00:07

Světový židovský kongres ve středu odsoudil postoj Světové zdravotnické organizace, která každoročně schvaluje jednostrannou a nevyváženou rezoluci obviňující Izrael, že udržuje zdravotní krizi na arabsko-palestinských územích.

Rezoluce byla přijata hlasy 96 zemí, 11 bylo proti a 21 zemí se zdrželo hlasování. Proti byli: Izrael, Spojené království, Spojené státy, Austrálie, Kanada, Brazílie, Německo, Česká republika, Guatemala, Honduras a Maďarsko.

„Světová zdravotnická organizace v rámci OSN znovu a znovu prezentuje všudypřítomné dvojí standardy, které jednostranně odsuzují Izrael a zbavují palestinské orgány jakéhokoli odpovědnsosti z protiprávního jednání na územích pod jejich vlastní kontrolou,“ uvedl prezident Světového židovského kongresu Ronald S. Lauder.

„Stejně jako Valné shromáždění OSN, Rada pro lidská práva, Komise pro postavení žen a další orgány, Světová zdravotnická organizace na tomto zasedání projednala pouze jedno specifické usnesení proti jediné zemi, a to navzdory zhošující se a alarmující situaci v jiných regionech, které pro světové zdravotnictví představují alarmující a naléhavou hrozbu,“ dodal Lauder.

„Tato rezoluce, která je od základu chybná, ani jednou nezmiňuje Hamas a jeho odpovědnost za zdravotní krizi v pásmu Gazy a jen okrajově řeší úlohu, kterou hraje Palestinská samospráva při péči o své obyvatele, a to tím, že vinu přenáší na Izrael. Následně odvrací svůj zaslepený zrak od korupce palestinského vedení a pomíjí zneužívání prostředků určených na zdravotní péči financováním teroristů odměňovaných za vraždění a mrzačení Izraelců,“ pokračoval.

„Děkujeme Spojeným státům, Spojenému království a dalším zemím, které hlasovaly v rozporu s touto šarádou a vyzýváme ostatní země, aby důkladně a pečlivě zvážily poselství, které vysílají. WHO je důležitou organizací, kterou mezinárodní společenství potřebuje ve prospěch zdraví po celém světě. Jeho postavení a účinnost však podkopávají ti, kteří by raději svým prstem z celého světa ukazovali jen na Izrael, než aby riskovali, že bude poukázáno na ně. Je načase, aby se mezinárodní společenství probudilo a uvědomilo si, že orgán určený k ochraně celosvětového zdraví se stal absurdním divadlem,“ uzavřel Lauder.

23.05.2019 08:05 Daniel Žingor719Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova