Praha Jeruzalém

V odvetě za raketovou palbu na Ašdod a Aškelon zaútočila IDF na cíle Hamasu v Gaze.

Autor: Elad Benari, 11.9.2019 3:13

V noci na středu zaútočily stíhací letky IDF na 15 teroristických cílů v severní a střední části Gazy, včetně několika cílů na vojenském stanovišti na výrobu zbraní, několika cílů patřících námořním silám Hamasu a jeho útočného teroristického tunelu, oznámila mluvčí IDF.

Prohlášení uvádí, že letecké údery byly provedeny v reakci na raketovou palbu z pásma Gazy na izraelské území v úterý večer.

„IDF bude i nadále čelit pokusům napadat izraelské civilisty a považuje teroristickou organizaci Hamas za zodpovědnou za to, co se v pásmu Gazy děje,“ uvedla.

Palestinsko-arabské zdroje už dříve informovaly, že v reakci na raketovou palbu na Ašdod a Aškelon zaútočilo izraelské letectvo na několik cílů v Gaze.

Podle zpráv byly cíle Hamasu údajně napadeny v oblasti Beit Lahiya v severní Gaze a v oblasti Deir al-Balah ve středním pásmu Gazy. Útok byl také nahlášen v oblasti Khan Yunis v jižním pásmu Gazy.

V úterý večer kolem 21:07 hodin byl v městech Ašdod a Aškelon a v přilehlých průmyslových zónách spuštěn červený poplach.

Mluvčí IDF uvedl, že byly z pásma Gazy směrem k izraelskému území identifikovány dva odpaly a oba byly zachyceny systémem Iron Dome.

V době kdy se rozezněly sirény, byl premiér Benjamin Netanjahu právě v Ašdodu na politické konferenci uprostřed svého projevu. Jeho řeč byla přerušena, Netanjahu byl z jeviště odveden a všichni její účastníci byli evakuováni.

O několik minut později se Netanjahu na pódium vrátil, ve svém projevu pokračoval a řekl: „Pokud na nás Hamas střílí uprostřed setkání Likudu, tak nás tady pravděpodobně nechce.“

11.09.2019 07:45 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova