Praha Jeruzalém

Zatímco islámské teroristické skupiny ohrožují židovský stát na jeho jižních i severních hranicích, zveřejnila IDF nový plán, jak se postavit íránským snahám o útok na Izrael.

Od: World Israel News, 24. října 2019

Ve čtvrtek představila IDF svůj nový pětiletý operační plán, přičemž náčelník generálního štábu IDF generál Aviv Kochavi zdůraznil, že hlavní strategickou hrozbou Izraele zůstává íránské zakotvení poblíž jeho hranic a jeho úsilí vyvinout pokročilé verze raket, pomocí nichž by na Izrael zaútočil.

„Situace je křehká, jak na severu, tak i na jihu – snadno se může zvrtnout v konfrontaci,“ varoval podle Algemeiner Kochavi.

Kochavi dodal: „Jádrem (bezpečnostních hrozeb Izraele) je upevnění íránských a dalších sil v Sýrii a projekt přesně naváděných raket. V obou případech se jedná o íránské úsilí, které využívá území zemí s extrémně slabými vládami,“ informoval Ynet.

Ve svých komentářích se Kochavi také zmínil o aktivitách teroristické skupiny Hamas v Gaze a íránského zmocněnce v Libanonu Hizballáhu.

Pokud jde o Libanon, Kochavi řekl, že Hizballáh drží tuto zemi jako rukojmí a diktuje jeho „bezpečnostní politiku“.

„Hlavní strategická výzva Izraele je na severu,“ citovala Ynet Kochaviho.

Mezi klíčové rysy nového operačního plánu s názvem „Momentum“ patří masivní investice do vojenských schopností IDF, jako je posílení izraelské středně velké flotily dronů, získání velkého počtu přesně řízených střel z USA a získání dalších baterií protivzdušné obrany, informovaly Times of Israel.

Oporoti tradiční přípravy na bitevním poli se v rámci nového plánu výcvik IDF zaměří na městský boj. Tato cvičení budou simulovat boje ve městech, kde IDF věří, že by mohly budoucí konflikty nastat, pokračují Times of Israel.

Zatímco plán oficiálně nabývá účinnosti začátkem roku 2020, Ministerstvo financí ještě muselo schválit výdaje, aby nákladnou iniciativu zaplatilo. Výdaje požadované pro Momentum představují v porovnání s předchozí pětiletou strategií IDF, nazvanou Plán Gedeon, výrazný nárůst.

Základní filosofie, kterou se Momentum řídí, spočívá v tom, že Izrael musí získat rozhodné vítězství v jakémkoli budoucím konfliktu co nejrychleji tak, aby zabránil zahájit rozsáhlý útok Hizballáhu.

V praxi to znamená, že má být možné okamžitě zasáhnout cíle a vyřadit zbraně a vojenské prostředky, které by mohly být použity k napadení Izraele.

25.10.2019 07:38 Daniel Žingor228Zdroj: World Israel News

Klíčová slova