Praha Jeruzalém

Autor: Daniel Krygier, World Israel News

Nově zvolený, politicky konzervativní brazilský prezident Jair Bolsonaro nedávno potvrdil předvolební slib o přesunu velvyslanectví svojí země do izraelského hlavního města Jeruzaléma. Podpora Židovskému státu se během jeho kampaně projevila jako silný magnet na voliče.

Důvod není těžké zjistit. Nejen, že se země v důsledku nárůstu zločinnosti a neustálých politických skandálů vlády bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy posunula napravo, v Brazílii se také zvýšil počet evangelikálních obyvatel. Bolsonaro sám sebe označuje za praktikujícího křesťana a jeho manželka náleží k evangelikálům. V lednu 2018 The Atlantic napsal:

„Posun napravo byl zároveň doprovázen masívním nárůstem počtu evangelikálních protestantských a letničních církví, které představují většinu brazilských protestantů. Procento lidí, kteří se označují jako evangelikálové, se v Brazílii zvýšilo ze 6,6 % v roce 1980 na 22,2 % v roce 2010.“

Za zmínku stojí, že už celá desetiletí Izrael vytrvale podporují i evangelikální protestanti ve Spojených státech.

Aby důležitost Izraele svým příznivcům ještě více zdůraznil, nový prezident Bolsonaro slíbil, že během své první zahraniční cesty navštíví Izrael. Svoje první interview pak poskytl pravicovému izraelskému deníku Israel Hayom.

Izrael volební výsledky uvítal. Premiér Benjamin Netanjahu novému prezidentovi k vítězství vřele pogratuloval a vyjádřil se, že je to pro vztahy mezi Brazílií a Izraelem vynikající zpráva. „Těším se na vaši návštěvu v Izraeli,“ řekl.

Premiér Netanjahu se má zúčastnit Bolsonarovy inaugurace v lednu 2019. Byla by to první oficiální státní návštěva izraelského představitele v největší zemi Jižní Ameriky. Loni Netanjahu jako první izraelský premiér navštívil Argentinu, Kolumbii a Mexiko.

Za socialistického prezidenta Luly da Silvy vztahy mezi Brazílií a Izraelem strádaly. Da Silva během své návštěvy v Izraeli roku 2010 řekl, že sní o svobodné Palestině, a položil věnec k hrobu arciteroristy Jásira Arafata. Zdá se, že došlo k obratu o 180°.

Bolsonaro slíbil, že odvolá brazilské uznání „Palestiny“. Během volební kampaně zpochybnil palestinskou státnost a slíbil, že omezí palestinské zastoupení v hlavním městě. „Je Palestina státem? Palestina není státem, a proto by zde nemělo být ani její velvyslanectví,“ řekl v srpnu.

Prezidentův syn Eduardo Bolsonaro rychle rozptýlil nedávné zvěsti o tom, že jeho otec možná velvyslanectví do Jeruzaléma nepřesune poté, co na protest proti zvažovanému kroku Egypt zrušil návštěvu brazilského ministra zahraničí v Káhiře.

Určitě dojde k dalším tlakům od arabských států, ale s prezidentem, který cítí zvláštní náklonnost k Židovskému státu, jim Brazílie pravděpodobně odolá. Zdá se, že stojíme na počátku krásného přátelství mezi dvěma zeměmi.

14.11.2018 02:48 Lumír Ptáček262Zdroj: World Israel News