Praha Jeruzalém

Palestinský terorista vyhodil dnes ráno do vzduchu sám sebe poblíž rušné železniční stanice ve městě Naharia ležícím na severním pobřeží Izraele. Útok si vyžádal 4 oběti včetně pachatele a více než 50 zraněných. Cílem útoku byli patrně izraelští vojáci cestující do svých posádek poté co strávili svátek Šabat v rodinném kruhu. Výbuch zničil kiosek stojící pouze několik málo metrů od stanice plné vojáků a civilistů, kterým nedělním ránem začíná izraelský pracovní týden.

„Stál jsem poblíž a uslyšel jsem silnou explozi. Trvalo mi téměř minutu, než jsem byl opět schopen vládnout svými smysly,“ řekl izraelské televizi očitý svědek Avi Levy.“Všude byly střepy, lidé pobíhali jako smyslů zbavení, křičeli a projevovali se hystericky.“

Během několika minut dorazila na místo atentátu policie a desítky vozů záchranné služby.

—————

O dvě hodiny později explodoval vůz stojící před semaforem na rušné křižovatce poblíž Netanye ve středním Izraeli. Palestinský řidič byl na místě mrtev, další tři osoby utrpěly zranění a pět vozů shořelo. Vyšetřování na místě exploze ukázalo, že vůz byl plný výbušnin. Podle výsledků předběžného šetření se policie domnívá, že řidič měl namířeno do Netanye města, které je častým cílem bombových útoků a bomba vybuchla předčasně.

———————–

K dalšímu dnešnímu palestinskému útoku došlo v údolí Jordánu. Mikrobus vezoucí izraelské učitele byl ostřelován ze samopalu z protijedoucího vozu s palestinskou státní poznávací značkou. Řidič vozu a jedna z učitelek byly usmrceni, další čtyři učitelky byly zraněny. K odpovědnosti za útok se přihlásila Islámská skupina svaté války Džihád. Byla to další rána pro Izraelce žijící v údolí Jordánu. Ze 3.000 židovských obyvatel údolí Jordánu se jich během posledních 11 měsíců od doby, kdy vypuklo násilí již 240 přestěhovalo na klidnější místa v Izraeli.

———————–

Izrael odpověděl na útoky vysláním helikopter proti palestinským cílům v Ramalláhu a v Jerichu. Nedošlo k žádným škodám na životech, protože palestinští důstojníci, kteří takovou odvetu očekávali stačili vydat příkazy k evakuaci ohrožených budov.

——————–

V oblasti Gazy byl zastřelen palestinský ozbrojenec, když se spolu se svým kolegou pokoušeli překročit izraelsko-palestinskou hranici na chráněném místě. Skupina Vlastenecká fronta za osvobození Palestiny vyhlásila, že tito muži se pokoušeli dostat na izraelské území, kde měli za úkol zorganizovat ozbrojený útok.

09.09.2001 00:00 17