Praha Jeruzalém

Izraelská armáda obsadila v sobotu před svítáním budovu palestinského rozhlasu a televize v Ramalláhu na západním břehu Jordánu. Vojáci židovského státu odpálili ve vysílacích místnostech výbušniny, což podle světových agentur způsobilo požár budovy. Palestinská samospráva považuje útok na televizi za snahu vystupňovat nátlak na jejího šéfa Jásira Arafata.

Kolem evakuovaného sídla obou palestinských médií hlídkuje dvanáct tanků. Izrael často kritizoval palestinskou samosprávu z využívání televize a rozhlasu k vysílání protiizraelského zpravodajství, které oživovalo blízkovýchodní konflikt.

Palestinská samospráva dostala strach z izraelské odvety za atentát, při kterém palestinský střelec zabil na židovské slavnosti šest lidí a 33 dalších zranil, sám pak byl zastřelen. Arafatova autonomie se bojí, že ji židovský stát zničí. Proto požádala svět, aby proti němu zasáhl.

Izrael hned v noci na pátek rozpoutal odvetu za útok sebevraha. Stroje F-16 rozbombardovaly sídlo tulkarmského guvernéra. V domě je také věznice, z níž se ještě před bombardováním podařilo uprchnout vězněným radikálům z organizací Hamas a Islámský džihád.

19.01.2002 00:00 13